Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Βιβλίο: Napoleon Xylophone

Την έλλειψη παιδικών και εφηβικών βιβλίων με ήρωες άτομα με αναπηρία αποφάσισε να αντιμετωπίσει ένας πατέρας παιδιού με σπαστική παραπληγία. Ο Ο Frank Lambert, 50 ετών, έγραψε ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή έναν έφηβο με κινητική αναπηρία, όταν έγινε αποδέκτης παραπόνων από μια ομάδα παιδιών με κινητική αναπηρία σχετικά με την έλλειψη υπερηρώων με αναπηρία στα παιδικά βιβλία.

Το βιβλίο του «Napoleon Xylophone” παρουσιάζει τον 15χρονο Napoleon, (Zam για τους φίλους του), ένα αγόρι με κινητική αναπηρία που μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, στην προσπάθειά του να βρει τον χαμένο του παππού, με τη βοήθεια ενός φαντάσματος και μιας φίλης του (την οποία καταλήγει να ερωτευτεί στο τέλος). Πρόκειται για ένα βιβλίο μυστηρίου που δεν τοποθετεί στο κέντρο της ιστορίας του τον αγώνα ενός ανάπηρου παιδιού, αλλά την περιπέτεια ενός ήρωα που τυγχάνει ανάμεσα σε όλα τα άλλα να έχει και κινητική αναπηρία.

Το βιβλίο έχει λάβει πολλές θετικές κριτικές και σχόλια, ιδίως από τους οργανισμούς που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία, αλλά και από τα ίδια τα παιδιά που μπόρεσαν πλέον να ταυτιστούν με τον δυναμικό ήρωα του βιβλίου.

Ο Lambert, οργάνωνε εργαστήρια στον οργανισμό Whizz-Kidz, που παρέχει αναπηρικά αμαξίδια και άλλα βοηθήματα κίνησης σε νεαρά άτομα. Στα πλαίσια του διδακτορικού του, οργάνωσε τμήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά με κινητική αναπηρία, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητούσαν σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της αναπηρίας τους καθημερινά, αλλά και τα χαρακτηριστικά που εκτιμούν και θα ήθελαν να δουν σε έναν υπερήρωα ενός βιβλίου. Η αρχική του ιδέα ήταν η συγγραφή ενός σύντομου κειμένου, αλλά οι ιδέες που του έδωσαν τα παιδιά ήταν τόσο πολλές που προέκυψε ένα ολόκληρο βιβλίο.

Μολονότι το βιβλίο δεν αποτελεί έναν ύμνο στο πόσο δύσκολη είναι η ζωή ενός ατόμου με κινητική αναπηρία, μέσα από τις περιπέτειες και τη δράση του ήρωα καθημερινά, παρουσιάζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, όπως στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το βιβλίο απευθύνεται σε έφηβους και άτομα νεαρής ηλικίας και διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή από την Amazon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου