Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδηλώσεις για παιδιά στο ΟΞΥΓΟΝΟ

Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε εκδήλωση με αφορμή τα βιβλία των Ναταλί Ντελεμπάρ και Ορελί Μπλανς
ΕΓΩ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ
ΕΓΩ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΟΥ
ΕΓΩ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ

το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι.

Μέσα από θεατρικές τεχνικές οι μικροί μας φίλοι με τη βοήθεια της εμψυχώτριας Ρένας Αθανασοπούλου ζωντανεύουν τις υπέροχες εικόνες των βιβλίων και καλούνται να ερμηνεύσουν με φαντασία και χιούμορ καθημερινά ερωτήματα σχετικά με την οικογένεια, το σχολείο και τα παραμύθια. Πού πηγαίνουν διακοπές οι δάσκαλοι; Γιατί οι μαμάδες φτιάχνουν τόσο ωραία γλυκά; Γιατί οι πριγκίπισσες περιμένουν πάντα έναν ιππότη να τις ελευθερώσει; Τα παιδιά αμφισβητούν τις προβλέψιμες απόψεις των μεγάλων και διαμορφώνουν με διασκεδαστικό τρόπο τη δική τους πρωτότυπη και ανατρεπτική αντίληψη για τον κόσμο.

Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν από ένα βιβλίο!

H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-8 ΕΤΩΝ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Οι μεγάλοι πιστεύουν ότι ξέρουν τα πάντα. Ο μικρός πρωταγωνιστής όμως είναι σίγουρος ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και δηλώνει αποφασισμένος να μοιραστεί με τους αναγνώστες τις γνώσεις του για τις δασκάλες, τις μαμάδες και τις πριγκίπισσες. Αν θέλουμε λοιπόν να μάθουμε την αλήθεια, καλό θα ήταν να τον ακούσουμε.
Μια πρωτότυπη χιουμοριστική σειρά, με ωραία εικονογράφηση, για το πώς βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο και τα πρόσωπα που αποτελούν τα σημεία αναφοράς της ζωής τους.


Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο του Κώστα Χαραλά

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ

την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012, στις 6 το απόγευμα.

Ένα βιωματικό εργαστήρι με την εμψυχώτρια Πέλα Καλαϊτζίδου για τα αποτελέσματα του θυμού και των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και την αξία της αρμονικής συμβίωσης μέσα στην οικογένεια. Μέσα από θεατρικά παιχνίδια, ασκήσεις και συζήτηση, τα παιδιά θα διαπιστώσουν πώς ο θυμός επηρεάζει τη ζωή τους και θα μάθουν τρόπους για να τον αποφεύγουν.

Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν το βιβλίο!

H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 7-10 ΕΤΩΝ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο μικρός ήρωας θυμώνει πολύ, όπως όλα τα παιδιά. Θυμώνει με την αδερφή του που τον καταπιέζει και με πολλά άλλα πράγματα. Το ίδιο θυμώνει και η αδερφή του, αλλά και ο μπαμπάς του. Η μαμά του θυμώνει με αυτούς επειδή θυμώνουν, κι ολόκληρη η θυμωμένη οικογένεια περνάει ώρες στη στέγη του σπιτιού προσπαθώντας να ηρεμήσει. Τα κεραμίδια είναι η εξορία τους κι ο θυμός του καθενός ένα μεγάλο κουτί γεμάτο καρφίτσες, φλόγες ή καταιγίδες. Και όλα αυτά συνεχίζονται μέχρι που κάποια στιγμή, μία μαγική αλλαγή συμβαίνει. Κάθε φορά που θυμώνουν, ψάχνουν στο κουτί τους και βρίσκουν άλλα κουτιά το ένα μέσα στο άλλο, μέχρι που ο θυμός τούς περνάει κι αρχίζουν να επικοινωνούν και πάλι με αρμονικό τρόπο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Κώστας Χαραλάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Σπούδασε στο Τ.Ε.Ι. Εμπορίας και Διαφήμισης. Ζει στη Βόρεια Εύβοια, όπου ασχολείται με το γράψιμο και τη μελισσοκομία. Έχει γράψει πολλά παιδικά βιβλία και έχει τιμηθεί με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.


Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη

Ο ΜΑΓΟΣ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΠΟΤΕ

το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι.

Μέσα από παιχνίδια μουσικοκινητικά και κόλπα μαγικά τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη μαγική δύναμη της φιλίας και της φαντασίας. Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη και ο μάγος Πότε Πότε περιμένουν τους μικρούς φίλους για να δοκιμάσουν τις πιο περίεργες μαγικές συνταγές με μπόλικο χρώμα και διάθεση οικολογική!

Στο τέλος της εκδήλωσης δύο τυχεροί θα κερδίσουν το βιβλίο!

H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 7-11 ΕΤΩΝ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο φιλομαθής μάγος Πότε Πότε ανακαλύπτει την πράσινη μαγεία και γίνεται γρήγορα διάσημος. Η ζωή κυλάει ήρεμα στην Άνω Κάτω Μαγούπολη, μέχρι που εμφανίζεται η φιλόδοξη μάγισσα Φιορέλλα Καραμέλα και του κλέβει την καρδιά. Από τότε ο μάγος Πότε Πότε θα μισήσει το ποτέ. Κάθε φορά που ακούει αυτή τη λέξη αρρωσταίνει βαριά. Στο τέλος, κινδυνεύει να χάσει ολότελα την πράσινη μαγική δύναμή του. Τι θα απογίνουν τότε τα μαγικά φρούτα και τα λαχανικά του; Πρέπει να βρει επειγόντως το δικό του χαμένο ποτέ. Και μόνο ένα μικρό κορίτσι, η Κοραλλία, μπορεί να τον βοηθήσει. Θα τα καταφέρει άραγε;

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Λίνα Μουσιώνη γεννήθηκε το 1967 στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στη μελέτη του Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 1991 έως το 2009 εργάστηκε ως επιμελήτρια σε μουσείο, έχοντας παράλληλα την ευθύνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του. Έχει επιμεληθεί και εκπονήσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για τον νεοελληνικό πολιτισμό (τέχνες, τεχνικές, εθιμικός κύκλος), φορητό εκπαιδευτικό υλικό (μουσειοσκευές και φακέλους δραστηριοτήτων) και εκπαιδευτικές εκδόσεις. Είναι οργανωτικό στέλεχος της Νουτοπίας (μη κερδοσκοπικού φορέα για την αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών) και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το παιδικό της βιβλίο Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος.

• Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της εκδήλωσης, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον χώρο του βιβλιοπωλείου του ΟΞΥΓΟΝΟΥ όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη της.
• Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 2310 260085 ή να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr (σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο, την ηλικία του παιδιού και το θέμα της εκδήλωσης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα).


«Το παιχνίδι των πόλεων. Αναζητώντας τις άλλες πόλεις στον χάρτη της Θεσσαλονίκης»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8-12 ετών με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Πού κρύβονται οι άλλες πόλεις μέσα στη Θεσσαλονίκη; Ο χάρτης της πόλης ζωντανεύει με τις ιστορίες έξι παιδιών που πέρασαν από αυτήν: αναζητούμε τα ίχνη τους, που μπορεί να κρύβονται σε κτίρια, τόπους, εικόνες ή ήχους της πόλης. Ψάχνοντας και συνδυάζοντας τα στοιχεία, οι αφηγήσεις των παιδιών θα μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη των άλλων πόλεων μέσα στην πόλη.

Βασισμένο στο βιβλίο Αόρατες Παρενθέσεις: 27 Πόλεις στη Θεσσαλονίκη, το παιχνίδι είναι μια πολυφωνική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής ιστορίας της πόλης. Ως εκπαιδευτικό στόχο έχει να έρθουν τα παιδιά που θα συμμετάσχουν σε επαφή με τις ιστορίες που μας λένε οι τόποι της πόλης για τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς που συνθέτουν το παζλ της ιστορίας της.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν η αρχιτέκτονας και συγγραφέας του βιβλίου Φυλλιώ Κατσαβουνίδου και η μουσικοπαιδαγωγός Εύα Ιεροπούλου το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012, στις 11 το πρωί, στο ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη).

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά)
Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου.

Η Εύα Ιεροπούλου έχει σπουδάσει γλωσσολογία στο ΑΠΘ, μουσική και μουσικοπαδαγωγική. Διδάσκει μουσική, γράφει και παρουσιάζει βιβλία, θεατρικά έργα και τραγούδια για παιδιά.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί το παιδικό της βιβλίο Ένα παιδί παίζει με τα σύννεφα. Είναι μέλος του ντουέτου ηλεκτρονικής μουσικής «Χρώματα», με το οποίο έχει εκδώσει τον δίσκο χρώματα (Coo Records 2008).

Η Φυλλιώ Κατσαβουνίδου γεννήθηκε στη Βέροια το 1972. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση έκανε μεταπτυχιακό στον αστικό σχεδιασμό και την πολεοδομία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Αρχιτέκτονες, Η αρχιτεκτονική ως τέχνη και Thersholds, ενώ από το 2002 εργάζεται στο Τμήμα Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης.


«Μυθικά τέρατα: Από τον Μινώταυρο… στον Σρεκ!»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΝΟΥΤΟΠΙΑΣ για παιδιά 8-10 ετών

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις 5:30 το απόγευμα στο ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη)


Ο φόβος, η ομορφιά και η ασχήμια μέσα από παλιούς και σύγχρονους μύθους.
Ελάτε να γνωρίσουμε διάσημα τέρατα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο και να βρούμε τα ίχνη τους στην τέχνη και την επιστήμη. Πώς εξηγείται ο μύθος των Γιγάντων; Πώς γεννήθηκε ο Μινώταυρος; Είχαν πράγματι οι Κύκλωπες ένα μάτι; Ποια ήταν η Χίμαιρα; Υπάρχουν φτερωτοί δράκοι; Ποιες ήταν οι Σειρήνες;
Θα βρούμε όλες τις απαντήσεις μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις οπτικής ανάγνωσης, θα ξεκλειδώσουμε το συναίσθημα του φόβου με τη βοήθεια ενός κινέζου δράκου και φυσικά θα κατασκευάσουμε το δικό μας μοναδικό τερατάκι!

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά)
Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου.

H ΝΟΥΤΟΠΙΑ είναι σύλλογος, μη κερδοσκοπικός, που έχει στόχο την εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα Πολιτισμού, Τέχνης και Περιβάλλοντος. Όλες οι δράσεις της Νουτοπίας είναι πολυαισθητηριακές και στηρίζονται στην ισότιμη αναγνώριση της πνευματικής, αισθητικής και συναισθηματικής καλλιέργειας των παιδιών για την κατάκτηση μιας ολοκληρωμένης αυτόνομης προσωπικότητας. Υπεύθυνες: Λίνα Μουσιώνη, Δρ Αρχαιολόγος-Λαογράφος, Αγγελική Βαφειαδάκη, Αρχαιολόγος- Ιστορικός

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 260085 ή στο e-mail info@oxygono-metaixmio.gr (σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο, την ηλικία του παιδιού και το θέμα της εκδήλωσης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα).



Στο site του ΟΞΥΓΟΝΟΥ www.oxygono-metaixmio.gr θα βρείτε στο ημερολόγιο εκδηλώσεων όλες τις δραστηριότητές μας αναλυτικά για μικρούς και μεγάλους και θα διαβάσετε στα νέα μας τις υπόλοιπες δράσεις μας.
Το ΟΞΥΓΟΝΟ έχει τη δική του σελίδα στο fb. Kάντε like και μάθετε όλα τα νέα του νέου χώρου. Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε το ΟΞΥΓΟΝΟ στο twitter.

ΟΞΥΓΟΝΟ
Ανάσες πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
Ολύμπου 81, 54631 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 260085, e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr
www.oxygono-metaixmio.gr

Νέο ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα: 16.00-21.00
Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-21.00
Σάββατο: 10.00-15.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου