Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Το παιδί μου δεν τρώει φρούτα και λαχανικά, τι να κάνω;

της Κατερίνας Σουλίδου, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου

Το καλοκαίρι είναι μια από τις πιο πλούσιες εποχές σε φρούτα και λαχανικά. Το αιώνιο πρόβλημα των μαμάδων είναι ότι: «το παιδί μου θέλει να τρώει μόνο μακαρόνια, πατάτες και γλυκά! Πως θα το κάνω να τρώει καθημερινά φρούτα και λαχανικά;»
  • Συνδύασε το φαγητό που αγαπά με τις τροφές που δεν τρώει. Δηλαδή, συνδύασε τα φασολάκια με τις πατάτες που τόσο αγαπά ή σέρβιρέ του μια μπάλα παγωτό με ψιλοκομμένα φρούτα ή ένα μπολάκι κρέμα με φρούτα και ζελέ.
  • Κρύψε έξυπνα τα λαχανικά μέσα στο φαγητό! Μια καλή ιδέα είναι το παστίτσιο ή το σουφλέ με λαχανικά ή ένα ψωμάκι με κρέας αλλά και ψητά λαχανικά.
  • Γευματίστε μαζί. Δεν μπορείτε να απαιτείται από τα παιδιά σας να καταναλώσουν κάτι εάν εσείς οι ίδιοι δεν τα τρώτε (δηλαδή φάε παιδί μου τη σαλάτα σου ή το φρούτο σου ενώ εσείς δεν τρώτε τίποτα από αυτά). Το μεσημέρι και το βράδυ συνοδεύεται το φαγητό σας με σαλάτα και το απόγευμα καθαρίστε μαζί φρούτα και μοιραστείτε τα με τα παιδιά σας.
  • Μια άλλη καλή ιδέα είναι να ταΐζετε το παιδί σας ενώ παίζει. Η προσοχή του είναι στραμμένη αλλού και μπορεί πιο εύκολα να καταναλώσει ότι του δίνετε χωρίς να προβάλει αντίσταση.
  • Μην πιέζετε ποτέ το παιδί να φάει! Το μόνο που θα καταφέρετε είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλετε! Μπορεί όντως εκείνη τη στιγμή να μην πεινάει και να μην σας λέει ψέματα.
  • Μην κακομαθαίνετε τα παιδιά σας. Αν το παιδί δεν θέλει να φάει τα φασολάκια του δεν θα πρέπει αμέσως να του τηγανίσετε πατάτες ή να πείτε την κλασική φράση φάε το φαγητό σου αλλιώς δεν έχει γλυκό. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να φάει κάτι καινούριο και στην δεύτερη του μαθαίνετε πως αυτό που τρώει δεν είναι καλό και η επιβράβευση είναι πάντα το γλυκό! Το παιδί θα πεινάσει και θα φάει το φαγητό του στο τέλος χωρίς καυγάδες και έπαθλο.
  • Ετοιμάστε μαζί το απογευματινό του δίνοντας του πολλές επιλογές και κάνοντας το πιο διασκεδαστικό. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί δεν υπάρχει περίπτωση να μην φάει αυτό που ετοίμασε.
Σίγουρα μια από αυτές τις συμβουλές θα βρει αντίκρισμα στο παιδί σας. Μην ξεχνάτε πως και εμείς κάποτε ήμασταν παιδιά και οι γονείς μας αντιμετώπισαν ακριβώς τα ίδια! Με υπομονή και θετική διάθεση τα παιδιά θα αναζητήσουν τις τροφές που πριν δεν θέλανε να καταναλώσουν και θα μάθουν να τρέφονται σωστά.
 
Πηγή: kozanimedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου