Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Πόσες θερμίδες χρειάζεται το παιδί σας;

Οι θερμιδικές ανάγκες των παιδιών αλλάζουν όσο αυτά μεγαλώνουν. Οι παρακάτω Ενδεικτικές Τιμές Πρόσληψης Θερμίδων βασίζονται στις ανάγκες των παιδιών (π.χ. στα επίπεδα δραστηριοποίησής τους) και δίνουν μία ιδέα ως προς τις θερμιδικές απαιτήσεις σε κάθε ηλικία.

Οι θερμιδικές ανάγκες αλλάζουν, επίσης, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, με το πόσο δραστήριο είναι το παιδί, με τις διαστάσεις του, με το αν είναι αγόρι ή κορίτσι, αν διανύει περίοδο έντονης ανάπτυξης, και το αν είναι άρρωστο ή υγιές. Οι Ενδεικτικές Τιμές Πρόσληψης Θερμίδων στα κορίτσια είναι κατά κανόνα πιο χαμηλές, καθώς έχουν μικρότερο σκελετό.

Τα παιδιά χρειάζονται υγιή και ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να μεγαλώσουν, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά, καθώς και πολλά φρούτα και λαχανικά. Οι παρακάτω αριθμοί θερμίδων είναι κατά προσέγγιση και οι θερμιδικές ανάγκες εξαρτώνται σε έναν αριθμό πραγμάτων, όμως η πρόσληψη υπερβολικών θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε παιδική παχυσαρκία.
Μωρά

Τα μωρά από την γέννησή τους μέχρι έξι μηνών θα πρέπει, όσο αυτό είναι εφικτό, να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Η Ενδεικτική Τιμή Πρόσληψης Θερμίδων (ΕΤΠΘ) για τα αγόρια είναι 545-690 kcal ημερησίως και για τα κορίτσια 515-645 kcal ημερησίως, με τα νούμερα να αυξάνονται όσο τα μωρά μεγαλώνουν, πλησιάζουν το πρώτο μισό του έτους, και γίνονται πιο δραστήρια.

Από επτά έως δώδεκα μηνών, η ΕΤΠΘ για τα αγόρια είναι 825 έως 920 kcal ημερησίως, και για τα κορίτσια 765 έως 865 kcal ημερησίως.
Νήπια

Τα νήπια είναι πολύ πιο δραστήρια από τα μωρά, καθώς μαθαίνουν να περπατούν και το παιχνίδι τους γίνεται πιο ζωηρό. Επίσης, στην φάση αυτή μπορεί να αναπτυχθούν πιο απότομα. Η ΕΤΠΘ για τα αγόρια από ενός έως τριών ετών είναι περί τις 1.230 kcal ημερησίως, και για τα κορίτσια περί τις 1.165 kcal ημερησίως. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να τρέφονται με πλήρες γάλα και να μην ακολουθούν διατροφή με πολλές φυτικές ίνες ή με πολύ λίγα λιπαρά, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν αρκετές θερμίδες ή θρεπτικές ουσίες.
Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι συνήθως πολύ δραστήρια, ενώ μαθαίνουν, μεγαλώνουν και αναπτύσσονται γρήγορα. Η ΕΤΠΘ για τα αγόρια από τεσσάρων έως έξι ετών είναι 1.715 kcal ημερησίως και για τα κορίτσια 1.545 kcal ημερησίως.
Παιδιά σχολικής ηλικίας

Από τη στιγμή που τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο αρχίζουν να συμμετέχουν σε τακτικά αθλήματα, σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή απλά να παίζουν με τις ώρες στην αυλή του σχολείου. Συνεχίζουν να μεγαλώνουν με γοργούς ρυθμούς, ενώ πολλά παιδιά εμφανίζουν και αλλαγές στο σώμα τους, καθώς πλησιάζουν στην εφηβεία (άλλα παιδιά, βέβαια, καθυστερούν να εμφανίσουν αυτές τις αλλαγές). Η ΕΤΠΘ για αγόρια ηλικίας από επτά έως δέκα ετών είναι 1.970 θερμίδες ημερησίως, και για κορίτσια 1.740 θερμίδες ημερησίως.
Έφηβοι

Οι έφηβοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από ενήλικες ίδιας σωματικής διάπλασης καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Οι έφηβοι που είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, π.χ. αυτοί που ασχολούνται τακτικά με κάποιο άθλημα ή που πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή με το ποδήλατο, χρειάζονται ακόμα περισσότερες θερμίδες.

Έτσι, η Ενδεικτική Τιμή Πρόσληψης Θερμίδων για αγόρια ηλικίας από έντεκα έως δεκατεσσάρων ετών είναι 2.220 kcal ημερησίως, και για κορίτσια 1.845 kcal ημερησίως. Για αγόρια από δεκαπέντε έως δεκαοκτώ ετών η ΕΤΠΘ είναι 2.755 ημερησίως και για κορίτσια 2.110 kcal ημερησίως. Μετά την ηλικία των δεκαοκτώ ετών η ΕΤΠΘ για τους ενήλικες είναι 2.550 ημερησίως για τους άνδρες και 1.910-1.940 kcal ημερησίως για τις γυναίκες.

Πηγή: Kidsandnutrition via mama365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου