Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΗΠΑ: Από τους γονείς στα παιδιά το κόστος των σπουδών

Της Karen Weise

Κάθε χρόνο, η χορηγός δανείων για ιδιωτική εκπαίδευση Sallie Mae πραγματοποιεί μια μελέτη σχετικά με το πώς οι οικογένειες πληρώνουν για το κολλέγιο των παιδιών στις ΗΠΑ. Η φετινή μελέτη έκρυβε μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις, δείχνοντας πως οι γονείς με οικονομικά προβλήματα μεταφέρουν μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού βάρους της εκπαίδευσης στους ίδιους τους φοιτητές.
Πριν από δύο χρόνια, οι γονείς θα αναλάμβαναν το 47% των εξόδων για το κολλέγιο, πληρώνοντας από το εισόδημά τους, τις αποταμιεύσεις τους ή με δάνειο. Το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει σήμερα στο 37%.

Το σύνολο σχεδόν της μείωσης αντανακλά κυρίως τις περικοπές στο ποσό του εισοδήματος και των αποταμιεύσεων που οι γονείς δαπανούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους, παρά τη μείωση του δανεισμού. Η μέση γονική συνεισφορά από το εισόδημα έχει υποχωρήσει 32% από το 2010 στα 5.955 δολάρια. Το 2010 η μέση συνεισφορά από τις αποταμιεύσεις για το κολλέγιο ήταν 1.638 δολάρια, ποσό που φέτος έχει συρρικνωθεί στα 820 δολάρια. «Αυτό δείχνει πως η διαθεσιμότητα των αποταμιεύσεων των γονέων έχει περιοριστεί», αναφέρει η μελέτη.

Η «οπισθοχώρηση» των γονέων μεταφέρει περισσότερο βάρος στους σπουδαστές, που πλέον καλύπτουν το 30% του κόστους σπουδών από 23% δύο χρόνια πριν. Όσοι προέρχονταν από οικογένεια που ανήκε σε τάξεις χαμηλού εισοδήματος συνήθιζαν και παλαιότερα να καλύπτουν μέρος του κόστους των σπουδών με δικά τους μέσα, αλλά όσον αφορά τους σπουδαστές της μεσαίας ή ανώτερης τάξης, παρατηρείται σήμερα αύξηση της συνεισφοράς τους, τόσο μέσω του εισόδήματος και αποταμιεύσεων όσο και μέσω δανεισμού. Ο μέσος φοιτητής-δανειολήπτης λαμβάνει δάνεια 7.874 δολαρίων από την κυβέρνηση. (Ο Dan Alpert, managing partner της επενδυτικής τράπεζας Westwood Capital, λέει ότι οι οικογένειες που συνήθιζαν να στηρίζονται σε δάνεια που εξασφαλίζονται με ακίνητα για επιπλέον ρευστότητα, στρέφονται τώρα στα φοιτητικά δάνεια, επειδή είναι εύκολο να εκδοθούν.)

Όπως έχουμε γράψει, οι καθυστερήσεις εξόφλησης φοιτητικών δανείων είναι χειρότερες από ό,τι πιστεύαμε. Πρόσφατη ανάλυση της Fed της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι 27% των φοιτητών δανειοληπτών που δεν βρίσκονταν σε περίοδο χάριτος καθυστερούν στις πληρωμές τους. Γνωρίζουμε ήδη το βάρος του χρέους συμπαρασύρει προς τα κάτω την οικονομία και επιφέρει κοινωνικές αλλαγές, όπως το γεγονός ότι κάποιοι απόφοιτοι καθυστερούν να παντρευτούν. Η έκθεση της Sallie Mae δείχνει ωστόσο ότι οι μαθητές, δεν μαστίζονται από αμφιβολίες. Παρά το γεγονός ότι μεταφέρουν μεγαλύτερο βάρος, εννέα στους 10 απαντούν ότι βλέπουν το κολλέγιο ως μια επένδυση για το μέλλον τους.
Πηγή: capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου