Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Εκκληση από 32 φορείς παιδικής προστασίας

"Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για να μη φθάσουμε να μετράμε θύματα...". Δραματικοί ήταν οι τόνοι στη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας, με πρωτοβουλία της Ενωσης 10 σωματείων «Μαζί για το Παιδί» και τη σύμπραξη κοινωφελών σωματείων που βοηθούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και κοινωνικά προβλήματα. Τριανταδύο φορείς δια μέσου των εκπροσώπων τους τόνισαν ότι λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων ο κίνδυνος του «λουκέτου» είναι κάτι παραπάνω από ορατός για τους περισσότερους απ' αυτούς. Και το ερώτημα που τέθηκε από όλους ήταν το εξής: αν οι φορείς οδηγηθούν τελικά σε κλείσιμο που θα πάνε τα 15.051 παιδιά τα οποία μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται από αυτούς;

«Βρισκόμαστε στο τέλος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Παπαδάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου «Μαζί για το Παιδί», πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Δ.Σ της ΄Ενωσης, κ. Χρήστο Μπαρτσόκα και τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Η Παιδική Στέγη», κ. Χρήστο Καλαντζάκο παρουσιάζοντας τις υπηρεσίες και τα οικονομικά στοιχεία των σωματείων, καθώς και στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους και τον αριθμό των παιδιών που εξυπηρετούν σε ετήσια βάση.

Οπως ειπώθηκε, οι 32 αυτοί φορείς ασχολούνται με παθήσεις όπως νοητική υστέρηση, αυτισμός, πολλαπλές αναπηρίες, κοινωνικά, ψυχολογικά προβλήματα και βαριές ασθένειες. Σ΄αυτούς εργάζονται 1.306 άτομα, ενώ 14 από τους 32 φορείς έχουν απλήρωτο προσωπικό από 2 έως 8 μήνες. Οι επιχορηγήσεις των φορέων έχουν μειωθεί σε ποσοστό 50% σε σχέση με τον 2010. Οι 21 από τους 32 φορείς που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση έχουν λάβει μόνο την 1η δόση της επιχορήγησης για το 2012 και εντός των ημερών αναμένεται η 2η δόση με μεγάλη καθυστέρηση. Οι 22 από τους 32 φορείς που δικαιούνται τροφεία και νοσηλεία από το Ε. Ο. Π. Υ. Υ. (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) δεν έχουν λάβει καθόλου χρήματα από τις αρχές του 2012, ενώ εκκρεμούν οι εισφορές από το 2011. Για το 2012 έχει διαπιστωθεί 60% μείωση εσόδων από ιδιωτικές δωρεές - χορηγίες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

«Ξεκινάμε ένα διάλογο για να χαράξει το κράτος μια εθνική στρατηγική για την πρόνοια», ανέφεραν οι τρεις ομιλητές. «Δεν μπορεί το κράτος να προχωράει με τις θυσίες των λίγων. Η πολιτεία πρέπει να σκύψει με στοργή πάνω σ' αυτά τα παιδιά και σ' αυτά τα Ιδρύματα που καλύπτουν ανάγκες τις οποίες το κράτος δεν μπορεί να τις καλύψει». Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι τοποθετήσεις γονέων παιδιών με προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να δουν κανένα αύριο γι' αυτά, καθώς επίσης και προέδρων Ιδρυμάτων που κυριολεκτικά φυτοζωούν αλλά έχουν την αξιοπρέπεια να μην ζητούν ελεημοσύνη.

Πως μπορεί να φανεί φως στο τούνελ;

Οι ομιλητές παρουσίασαν επιγραμματικά τις προτάσεις τους μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση της αξίας του εθελοντισμού. «Ο εθελοντισμός είναι η μεγάλη δύναμη του τόπου που θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα για να αναπτυχθεί», ειπώθηκε. Στις προτάσεις τους επίσης συμπεριλαμβάνεται η άμεση καταβολή των επιχορηγήσεων και των οφειλομένων νοσηλειών και τροφείων, η θεσμοθέτηση της δυνατότητας συμψηφισμού των υποχρεώσεων των φορέων προς τα ταμεία και παράλληλα απαλλαγή των μη κερδοσκοπικών σωματείων από την επιβολή προστίμων, η τροποποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου με κίνητρα φοροαπαλλαγής στους ιδιώτες χορηγούς, η κατάργηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των φορέων, η διασφάλιση των επιδομάτων αναπηρίας τουλάχιστον στα επίπεδα του 2009, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και η αξιολόγηση και πιστοποίηση των φορέων.

Οι 32 φορείς που ένωσαν τη φωνή τους για να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους είναι τα δέκα κοινωφελή σωματεία που απαρτίζουν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» (Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη», Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειο», Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», «Οι Φίλοι της Μέριμνας – Εταιρεία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και στο Θάνατο», Σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού», Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη, Σωματείο «Πνοή– Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού», Φίλοι του Ιδρύματος «Θεοτόκος» και Παιδικά Χωριά SOS), καθώς και οι: Κέντρο Διημέρευσης και Αποοκατάστασης «Αμυμώνη», Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι», Ένωση Γονέων «Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής», Σικιαρίδειο Ίδρυμα, «Εστία» Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής, Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ «Το Εργαστήρι», σωματείο «Ο Καλός Σαμαρείτης», σύλλογος γονέων «Το Πέταγμα», Πηνελόπειο Ίδρυμα, ΕΛΕΠΑΠ, Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», «Μέριμνα του Παιδιού», Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης», σωματείο «Κυψέλη», Ίδρυμα για το Παιδί «Παμμακάριστος», Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και τη Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας «Περιβολάκι», Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών, Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων, Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, ΚΗΦΑ ΑΜΕΑ και σωματείο «Άσπρες Πεταλούδες».
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου