Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Γάντια χαρίζουν «φωνή»

Ένα ζευγάρι «έξυπνων» γαντιών ικανών να μεταφράζουν τη νοηματική γλώσσα σε λόγο ανέπτυξε μια ομάδα φοιτητών από την Ουκρανία.

Φωνή στα… χέρια

Τα γάντια EnableTalk, όπως ονομάζονται, διαθέτουν ένα περίπλοκο σύστημα αισθητήρων (αισθητήρες αφής, κάμψης, γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα), το οποίο «διαβάζει» τις κινήσεις των χεριών του χρήστη. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για smartphone οι κινήσεις αυτές μεταφράζονται σε λέξεις, οι οποίες προφέρονται δυνατά προκειμένου να τις ακούει ο συνομιλητής του.

Ακόμα, τα hi-tech γάντια είναι εξοπλισμένα με μικροσκοπικές ηλιακές κυψέλες οι οποίες τους προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Βραβείο στην «έξυπνη» επικοινωνία

Οι επινοητές της επαναστατικής ιδέας, η οποία βραβεύθηκε στο πλαίσιο του φοιτητικού διαγωνισμού καινοτομίας «Microsoft Imagine Cup 2012» που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, πιστεύουν ότι το EnableTalk θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα ακοής ή ομιλίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Εμπνευστήκαμε από φίλους μας με προβλήματα ακοής και ομιλίας. Προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο να τους χαρίσουμε την ικανότητα να επικοινωνούν με τους γύρω τους όπως όλοι οι υπόλοιποι» εξηγεί ο προγραμματιστής Μαξίμ Οσίκα.

Πολύτιμη επικοινωνία χαμηλού κόστους

Στόχος των νεαρών δημιουργών είναι η ανάπτυξη μιας τελικής έκδοσης της συσκευής η οποία θα κάνει όλα όσα υπόσχεται και θα είναι παράλληλα προσιτή προς το καταναλωτικό κοινό. Σύμφωνα με τους ίδιους πάντως, τα υλικά για την κατασκευή των πρότυπων γαντιών δεν ξεπέρασαν τα 50 δολάρια (περίπου 40 ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα ζευγάρι έξυπνων γαντιών και έξυπνης... τιμής.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου