Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ο θηλασμός χαρίζει λεπτή σιλουέτα για πάντα

Ένα ακόμη όφελος του θηλασμού – και μάλιστα για τη μητέρα- ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «International Journal of Obesity» οι γυναίκες που θηλάζουν έστω και για λίγους μήνες βάζουν πλώρη για μια λεπτή σιλουέτα επί δεκαετίες.

Πρόληψη θανάτων από παχυσαρκία

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι για κάθε έξι μήνες που μια γυναίκα θηλάζει χάνει περίπου ένα κιλό – με βάση το αρχικό της βάρος. Παρότι αυτή η απώλεια βάρους μπορεί να μην φαίνεται τόσο εντυπωσιακή οι ειδικοί σημειώνουν ότι μπορεί να αποτρέψει πάρα πολλούς θανάτους εξαιτίας καρκίνου, καρδιολογικών προβλημάτων και άλλων νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από μελέτη σε περισσότερες από 740.000 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη και προσφέρουν πολύ ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι ο θηλασμός μπορεί να αναστρέψει την αύξηση του βάρους που συνδέεται με την εγκυμοσύνη. Και όχι μόνο αυτό, αφού φαίνεται επίσης ότι μπορεί να κρατήσει τα περιττά κιλά μακριά από τη γυναίκα ακόμη και σε βάθος χρόνου της τάξεως των τριών δεκαετιών.

Και αυτό διότι η διαδικασία του θηλασμού απαιτεί πάρα πολλή ενέργεια – οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μια γυναίκα καίει 500 θερμίδες την ημέρα θηλάζοντας (όσες περίπου καίγονται κατά τη διάρκεια ενός τυπικού προγράμματος γυμναστικής).

Μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος

Οι ερευνητές από την Οξφόρδη δίνουν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που μαρτυρεί πώς ο θηλασμός ακόμη και αν δεν οδηγεί σε πολύ μεγάλη απώλεια βάρους, αυτή είναι καθοριστικής σημασίας. Όπως λένε για κάθε έξι μήνες θηλασμού ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ -αποτελεί το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) της γυναίκας μειώνεται κατά 1%. Ετσι μια γυναίκα με ύψος 1,70 μέτρα και βάρος περίπου 71 κιλά έχει ΔΜΣ 25, μέτρηση που την κατατάσσει στην κατηγορία των υπέρβαρων.

Εάν όμως χάρη στον θηλασμό ο ΔΜΣ της μειωνόταν έστω κατά 1% θα έπεφτε στο 24,75 – η γυναίκα αυτή θα κατατασσόταν πλέον στην κατηγορία του υγιούς βάρους και θα ζύγιζε περίπου 64,5 κιλά.

«Δώρο» για τη μητέρα και το βρέφος

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης δρ Κίρστι Μπομπρόου «γνωρίζαμε ήδη ότι ο θηλασμός αποτελεί το καλύτερο ‘δώρο’ για το μωρό και τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατες έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι τα οφέλη επεκτείνονται και στη μητέρα ακόμη και 30 χρόνια μετά τον τοκετό». Η ειδικός προσέθεσε ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα οφέλη του θηλασμού τόσο για τις ίδιες όσο και για το παιδί τους ώστε να κάνουν μια σωστή και συνειδητή επιλογή όταν γεννήσουν.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν επί τουλάχιστον έξι μήνες. 
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου