Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Κραυγή απόγνωσης για 15.051 παιδιά

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες, αυτισμό, νοητική υστέρηση, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα, αφού λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, περισσότεροι από 30 φορείς παιδικής προστασίας απειλούνται με λουκέτο. Η «Ενωση Μαζί για το Παιδί», που έχει κάτω από την ομπρέλα της 32 ιδρύματα και σωματεία που φροντίζουν τα παιδιά με βαριές αρρώστιες, εκπέμπει SOS για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της και ζητά από την πολιτεία να μεριμνήσει για τα παιδιά που έχουν ανάγκη την προστασία της.

Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στους φορείς παιδικής προστασίας της χώρας περιέγραψε σε χτεσινή συνέντευξη τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της «Ενωσης Μαζί για το Παιδί», Χρήστος Μπαρτσόκας. Οπως είπε, όλα τα κοινωφελή ιδρύματα και σωματεία που εξυπηρετούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και κοινωνικά προβλήματα βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλά από τα ιδρύματα αυτά να μην ανοίξουν το Σεπτέμβριο και η θεραπεία, η φιλοξενία και η εκπαίδευση των παιδιών να βρεθεί στον αέρα» τόνισε ο κ. Μπαρτσόκας. Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδάκης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης, σημείωσε ότι η Ενωση προσπάθησε να ενημερώσει τόσο τα αρμόδια υπουργεία όσο και τα μέλη της τρόικας για την κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης, οι επιχορηγήσεις των φορέων έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010. Μάλιστα, οι 21 επιχορηγούμενοι φορείς έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση της κρατικής επιχορήγησης για το 2012, χωρίς να γνωρίζουν καν το ποσό που θα λάβουν για όλο το χρόνο. Μεγάλο «αγκάθι» για τα ιδρύματα αποτελούν ακόμη τα τεράστια χρέη του ΕΟΠΥΥ. Ο ασφαλιστικός φορέας χρωστάει στους φορείς παιδικής προστασίας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι 22 φορείς δεν έχουν λάβει φέτος καθόλου χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ εκκρεμούν και εισφορές από το 2011. Επιπλέον, οι δωρεές και χορηγίες που στηρίζουν σημαντικά το σύνολο των ιδρυμάτων έχουν μειωθεί κατά 60%.

Απλήρωτοι

Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα 14 από τους 32 φορείς να έχουν απλήρωτο προσωπικό από δύο έως και οκτώ μήνες και να μη γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να ανοίξουν το Σεπτέμβριο και να δεχτούν και πάλι τα άρρωστα παιδιά. Σημειώνεται πως τα ιδρύματα και τα σωματεία της «Ενωσης Μαζί για το Παιδί» εξυπηρετούν 15.051 παιδιά και απασχολούν 1.306 εργαζομένους, ενώ ανάμεσα στα μέλη της Ενωσης βρίσκονται και σωματεία από τη Βόρεια Ελλάδα (Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, Παιδικά Χωριά SOS, ΕΛΕΠΑΠ, «Μέριμνα του Παιδιού», Σωματείο «Ασπρες Πεταλούδες»).

Οι φορείς παιδικής προστασίας ζητούν από την πολιτεία να προστατεύσει τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, να διασφαλίσει τα επιδόματα αναπηρίας τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα και να καταβάλει τις κρατικές επιχορηγήσεις. Τα ιδρύματα ζητούν ακόμη τη δυνατότητα συμψηφισμού των υποχρεώσεων των φορέων προς τα ταμεία, απαλλαγή των μη κερδοσκοπικών σωματείων από την επιβολή προστίμων και ποινικών ευθυνών, καθώς και να δοθούν κίνητρα φοροαπαλλαγής στους ιδιώτες χορηγούς των φορέων προνοιακού χαρακτήρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου