Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Φυσική: ένας τρόπος να βλέπουμε τον κόσμο

Στο πολυαγαπημένο μας bookbook το θέμα του μήνα είναι η... φυσική! Όπως σήμειωνεται στον ιστότοπο: " Η συνειδητοποίηση πως το μάθημα της φυσικής και η διδασκαλία των διάφορων θεωρίων και αξιωμάτων στο σχολείο, περιγράφει πράγματα και καταστάσεις της καθημερινής ζωής, κατασκευές που τα παιδιά φτιάχνουν για να παίξουν, οδήγησε σε μια άνθηση τις προηγούμενες δεκαετίες των βιβλίων που περιέγραφαν τα φυσικά φαινόμενα, προτείνοντας ταυτόχρονα στα παιδιά να παρατηρήσουν, να ανακαλύψουν και να κατασκευάσουν. Κι ενώ τα πρώτα βιβλία που είχαν τέτοιο προσανατολισμό απευθύνονται κυρίως στις ηλικίες 9-12, σήμερα κυκλοφορούν τέτοια βιβλία και για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η βασική αρχή της δομής αυτών των βιβλίων στηρίζεται πάνω στις αρχές της παιδικής ζωής: αυξημένη ικανότητα παρατήρησης και περιέργειας, ανάγκη πειραματισμού και, τέλος, μεγάλη εφευρετικότητα.
Τέτοιου είδους βιβλία βρίσκονται, δυστυχώς, έξω από το αντικείμενο της φιλαναγνωσίας, έτσι όπως προτείνεται για τα σχολεία, βρίσκονται έξω από την «ώρα φιλαναγνωσίας» κι έτσι πρακτικά έξω από τον χώρο της τάξης, όπου θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το μάθημα αλλά και να γίνουν αφετηρία για την εισαγωγή των βιβλίων αναφοράς ως πηγή έρευνας για τα παιδιά".
Φως, ηλεκτρισμός, μηχανική, ήχος και γενικά περί φυσικής είναι θέματα για τα οποία θα βρείτε πληροφορίες και προτεινόμενα βιβλία, καθώς και πειράματα για να κατασκευάσετε με τα μικρά σας. Καλή διασκέδαση!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου