Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Εκπαίδευση και παιχνίδι τον Μάιο στον Ελληνικό Κόσμο

Προνήπια, νήπια και παιδιά δημοτικού καλούνται σε δημιουργική απασχόληση στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ταξίδια με την τριακόντορο, εξερεύνηση στον μικρόκοσμο των εντόμων, μάθημα για τις άγνωστες πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων, εμπειρίες ανασκαφών και παρέλαση μυθικών, προϊστορικών ζώων είναι μερικές μόνο από τις εμπειρίες που καλούνται να ζήσουν οι μικροί φίλοι του Ελληνικού Κόσμου στα εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββάτου και Κυριακής που φιλοξενεί το Μάιο το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού. Tα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Σαββάτου απευθύνονται σε παιδιά από τριών ετών και πάνω, τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σαββάτου


Σάββατο 12 Μαΐου 2012
«"Παν μέτρον άριστον"... και στη διατροφή»
Σάββατο πρωί τα παιδιά ξεκινούν την ημέρα τους πηγαίνοντας στην «αγορά» του «Ελληνικού Κόσμου». Εκεί θα κάνουν τα ψώνια για το μεσημεριανό τραπέζι, θα συζητήσουν όλα μαζί τις επιλογές τους και μέσα από πολύ παιχνίδι θα ανακαλύψουν κάποιες από τις πηγές των τροφών. Πραγματοποιώντας τις «αγορές» τους για το μεσημεριανό γεύμα, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν στη διαδικασία να συνειδητοποιήσουν την προέλευση των τροφών και την ευεργετική επίδραση της ισορροπημένης διατροφής στον οργανισμό.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012
«Ο ποντικός και η θυγατέρα του» (ένα λαϊκό παραμύθι)
Οι μικροί φίλοι καλούνται να προσεγγίσουν τη λαϊκή παράδοση μέσα από ένα παραμύθι. Το παραμύθι αυτό «ζωντανεύει» με τη βοήθεια ποικίλων δραστηριοτήτων οι οποίες γίνονται αφορμή για δημιουργική έκφραση και παιχνίδι.


Σάββατο 26 Μαΐου 2012

«Η Αργοναυτική Εκστρατεία» (από τον θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες»)
Τα «Αργοναυτικά», το ωραιότερο έπος των Αλεξανδρινών χρόνων, εμπνέει τον θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες», ο οποίος ετοίμασε μια εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθέατρου με θέμα την ελληνική μυθολογία. Στην παράσταση ζωντανεύουν μαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών καθώς και του μαύρου θεάτρου δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική πνοή.
http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Κυριακή 6 Μαΐου 2012
«Ταξιδεύοντας στο χάρτη της φαντασίας με ένα ιστορικό καράβι»
Η τριακόντορος, το πιστό αντίγραφο αρχαίου πλοίου που έχει αράξει μόνιμα στο χώρο του «Ελληνικού Κόσμου» μαθαίνει στα παιδιά την ιστορική εξέλιξη των πλοίων. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία ενός αρχαίου πλοίου, τη ζωή πάνω σε αυτό αλλά και στοιχεία για τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

Κυριακή 13 Μαΐου 2012
«Ενας πολυπληθής μικρόκοσμος» Η βασίλισσα μέλισσα, το εργατικό μυρμήγκι, ο τραγουδιστής τζίτζικας... Ανάμεσά μας υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από έντομα, που συχνά δεν τον παρατηρούμε. Με το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν το μικρόκοσμο των εντόμων, να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να κατανοήσουν τους νόμους που διέπουν τη φύση.


«Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες πάνε στον… "Ελληνικό Κόσμο"»
Αγνωστα και περίεργα ολυμπιακά αγωνίσματα έρχονται στο επίκεντρο και βάζουν τα παιδιά σε δοκιμασίες, ώστε να έρθουν σε επαφή μαζί τους, να προσεγγίσουν κάποιες άγνωστες πτυχές των Ολυμπιακών Αγώνων, να δραστηριοποιηθούν και να αναδείξουν μερικές μόνο από τις δεξιότητες που κρύβουν.
Δ' έως Στ' Δημοτικού


Κυριακή 20 Μαΐου 2012
«Μυθικά, ιστορικά ζώα»
Ένα πρόγραμμα που ταξιδεύει τα παιδιά σε κόσμους μυθικούς και ιστορικούς, σε άλλες εποχές. Ας χαθούμε στο λαβύρινθο μαζί με το Μινώταυρο και στο βυθό της θάλασσας με τους Τρίτωνες, για να δούμε τέρατα και όντα φανταστικά που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες της μυθολογίας, αλλά τα ίχνη τους δε βρέθηκαν ποτέ, προτρέπουν τα παιδιά οι άνθρωποι του «Ελληνικού Κόσμου»
Νήπια και παιδιά έως Γ' Δημοτικού

«Ανασκάπτω και ανακαλύπτω»
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής και θα πάρουν μέρος σε ένα εργαστήρι συντήρησης και συναρμολόγησης ευρημάτων. Δουλεύοντας με εργαλεία μέσα στο σκάμμα, παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων, αλλά και παρατηρώντας μια πραγματική τοιχογραφία που θα στηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο», θα νιώσουν για λίγο πραγματικοί αρχαιολόγοι!
Δ' έως Στ' Δημοτικού

Κυριακή 27 Μαΐου 2012
«Ο Ηλιος, ο Ηλιάτορας»
Ο άρχοντας Ηλιος, πηγή ζωής και έμπνευσης, «ρίχνει τις ακτίνες» του για να διαφωτίσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο το δικό του αλλά και το δικό μας. Ο Ηλιος στη μυθολογία, ο Ηλιος στην οικολογία, ο Ηλιος στη δημιουργία. Ολες οι όψεις του, ακόμη και η όποια αρνητική, γίνονται αφορμή για έμπνευση και δημιουργία.
Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού 
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου