Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Future Library: Δίκτυο Παιδικών Υπηρεσιών

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν μπορούν να λείπουν από το επίκεντρο μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης που αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αλλαγές που αυτή βιώνει. Θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας βιβλιοθήκες που δε θα είναι αποθήκες με βιβλία αλλά σημείο αναφοράς της καθημερινότητας, τόπος συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, καλλιέργειας της δημιουργικότητας και δια βίου μάθησης.

Η δράση αυτή ξεκινάει φέτος με την ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων οχτώ παιδικών βιβλιοθηκών, έτσι ώστε να αναδεικνύουν τις δημιουργικές προκλήσεις της νέας εποχής παρέχοντας στα παιδιά της κάθε περιοχής τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να βιώσουν ευχάριστα δημιουργικά εργαστήρια πάνω στην αφήγηση, τη ρομποτική, την τέχνη κτλ.

ΓΙΑΤΙ 8 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ;

Στόχος της Δράσης αυτής του Future Library είναι οι 8 βιβλιοθήκες να αποτελέσουν, μαζί με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ένα πρότυπο δίκτυο βιβλιοθηκών βέλτιστης πρακτικής, το οποίο θα μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των νέων παιδικών τμημάτων, αλλά και να δώσει το παράδειγμα και τη σκυτάλη για τις βιβλιοθήκες στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας.

Απαραίτητο στοιχείο του δικτύου αυτού είναι η σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών σε όλα τα επίπεδα και η συντονισμένη ενεργοποίηση του δυναμικού των βιβλιοθηκών.

Η δράση φέτος ξεκινάει με βιβλιοθήκες από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Το Future Library ελπίζει του χρόνου η δράση να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Η Δράση περιλαμβάνει την ανακαίνιση των εξής παιδικών τμημάτων:
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Δήμος Θεσσαλονίκης)
Παιδική Βιβλιοθήκή Άνω Πόλης (Δήμος Θεσσαλονίκης)
Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Δήμος Θεσσαλονίκης)
Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Δήμου Θεσσαλονίκης)
Δανιηλίδειος Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς (Δήμος Καλαμαριάς)
Παιδική βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι (Δήμος Καλαμαριάς)
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς
Οι ανακαινίσεις των χώρων των βιβλιοθηκών αφορούν τα παιδικά τμήματα των βιβλιοθηκών και θα βασιστούν στη ιδέα των Μαγικών Κουτιών της Βραβευμένης Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

Η ανακαίνιση των χώρων θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και τα νέα παιδικά τμήματα θα εγκαινιαστούν το Σεπτέμβριο 2012.

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ
Αυτοί που θα κληθούν να δώσουν πνοή σε αυτούς τους νέους παιδικούς χώρους, οργανώνοντας και διεξάγοντας δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά, είναι οι υπάλληλοι των βιβλιοθηκών. Tο Future Library θα οργανώσει και θα προσφέρει σε 16 υπαλλήλους βιβλιοθηκών πρόγραμμα κατάρτισης στην παροχή υπηρεσιών για παιδιά.

ΠΩΣ;

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Το Future Library, θα οργανώσει δύο διήμερα βιωματικά σεμινάρια στη Βέροια, όπου θα συμμετάσχουν 2 υπάλληλοι από κάθε βιβλιοθήκη, της οποίας το παιδικό τμήμα θα ανακαινισθεί. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν το πρώτο τον Μάιο και το δεύτερο το τέλος του χρόνου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Παράλληλα το Future Library και οι συνεργάτες του θα στηρίζουν διαδικτυακά, με την παροχή ποικίλου υλικού και με την ανάθεση πραγματικών εργασιών, τους υπαλλήλους των βιβλιοθηκών που θα αναλάβουν τη λειτουργία των παιδικών τμημάτων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Οι 16 αυτοί υπάλληλοι θα καταρτιστούν σε θέματα εξυπηρέτησης του νεανικού κοινού, οργάνωσης και διεξαγωγής δημιουργικών εργαστηρίων και εμψυχωτικών δράσεων για παιδιά και εφήβους, προβολής και επικοινωνίας των παιδικών τμημάτων και προάσπισης των αναγκών μιας βιβλιοθήκης.
 
Πηγή: Future Library

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου