Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Επιβάλλεται πλέον η ηλεκτρονική προσβασιμότητα στο Δημόσιο

Μετά από πολύχρονους αγώνες και αλλεπάλληλες πιέσεις και παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της εντάχθηκαν, επιτέλους, στην Υπουργική Απόφαση κύρωσης του Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, διεθνείς προδιαγραφές ηλεκτρονικής προσβασιμότητας στο ανώτατο επίπεδο προσβασιμότητας (δηλαδή «ΑΑ») στους κανόνες και στα πρότυπα για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των διαδικτυακών τόπων της Δημόσιας Διοίκησης. Η παρούσα Απόφαση ρυθμίζει τις αρχές κάτω από τις οποίες θα λειτουργούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας προς όφελος των φορέων αλλά και να γίνει ευχερέστερη η πρόσβαση του πολίτη σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα για την Ηλεκτρονική Προσβασιμότητα αναφέρεται ότι “οι δημόσιοι διαδικτυακοί τόποι ΠΡΕΠΕΙ να συμμορφώνονται με το πρότυπο των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), έκδοση 2.0, σε επίπεδο συμμόρφωσης τουλάχιστον «ΑΑ» και ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ να συμμορφώνονται με το πρότυπο των Οδηγιών για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), έκδοση 2.0, σε επίπεδο συμμόρφωσης τουλάχιστον «ΑΑΑ»”.

Η ηλεκτρονική προσβασιμότητα έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια σε διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Το πολύ χαμηλό ποσοστό προσβασιμότητας των διαδικτυακών υπηρεσιών στην Ελλάδα έχει άμεση επίπτωση στα άτομα με αναπηρία, καθώς χάνουν την ευκαιρία αξιοποίησης των ωφελειών που προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος.

Η αποδοχή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο παραπάνω διακύβευμα είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο βεβαίως χρήζει συμμόρφωσης και υλοποίησης από όλους τους κρατικούς φορείς.

Τώρα η προσπάθεια της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της συνίσταται στην τήρηση των προδιαγραφών και για αυτό απαιτείται να θεσπιστεί εδώ και τώρα σοβαρή και αντικειμενική διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης της τήρησης των θεσπισμένων προδιαγραφών προσβασιμότητας .

Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 124 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 2725 KB)
 
Πηγή: ΕΣΑμεΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου