Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Καταγγελία για απάνθρωπες συνθήκες μεταφοράς μαθητών με ειδικές ανάγκες

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταφέρονται μαθητές με ειδικές ανάγκες από την Ανατολική Αττική προς το Γυμνάσιο Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής .

Τη Δευτέρα 23 Απρίλη 2012, πληροφορηθήκαμε, από τους μέχρι τώρα μεταφορείς των παιδιών μας (οδηγούς ταξί), ότι από την επομένη ημέρα η μεταφορά τους θα πραγματοποιείται με μισθωμένα λεωφορεία από το Δήμο Αγίας Παρασκευής, αφού οι αρμοδιότητες της μεταφοράς πέρασαν πλέον στους Δήμους.

Με έκπληξή μας μετά και τη δεύτερη ημέρα μεταφοράς των παιδιών μας με το λεωφορείο παρατηρήσαμε τα εξής:

• Έχει μισθωθεί μόνο ένα όχημα (mini bus) για να καλύψει μια τεράστια περιοχή.

• Τα παιδιά μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής συμπεριλαμβάνονται στο δρομολόγιο 7 που περιλαμβάνει τους μαθητές που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής (Πόρτο Ράφτη, Κορωπί, Παιανία, Γλυκά Νερά, Λούτσα , Παλλήνη, Σπάτα, Κάντζα, Ντράφι). Και ο πλέον ανίδεος μπορεί να αντιληφθεί ότι ο χρόνος που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο αυτό είναι άνω των δυόμισι ωρών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά μας να φτάνουν στο σχολείο τους περίπου στις 9.30 π. μ., χάνοντας ουσιαστικά καθημερινά το πρώτο δίωρο των μαθημάτων τους.

• Το σημαντικότερο πρόβλημα, που δεν έχουν λάβει υπόψη τους οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι, που έκαναν αυτόν τον προγραμματισμό και σχεδιασμό είναι ότι το λεωφορείο μεταφέρει μαθητές με ειδικές ανάγκες και με πολλαπλά προβλήματα υγείας , πολλοί από αυτούς ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, κάτι που είναι απαγορευτικό για την παραμονή τους 2.30 με 3 ώρες μέσα στο όχημα για την πρωινή μετάβαση τους στο σχολείο και άλλες τόσες για την επιστροφή τους στις κατοικίες τους (συνολικά 5-6 ώρες ημερησίως). Το σύνολο των ωρών δηλαδή που πρέπει να παραμένουν οι μαθητές στο όχημα αντιστοιχεί με ένα καθημερινό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη!!!!!

• Η οποιαδήποτε συνεννόηση με τον οδηγό και συνέπεια με την ανάδοχο εταιρεία ανύπαρκτη. Ενώ, για παράδειγμα, είχε συμφωνηθεί η επιβίβαση παιδιών στις 6.45 π.μ. το όχημα έφτασε στις 8.40 π. μ. !!!! αποτέλεσμα να ανατρέπεται όλος ο οικογενειακός προγραμματισμός , ή έγκαιρη προσέλευση των μαθητών στα σχολεία τους και των γονέων στις εργασίες τους. Το όχημα την πρώτη ημέρα παρέλαβε μόνο 4 μαθητές. Σε ερωτήματα γονέων προς τον οδηγό τι ώρα θα πάρετε αύριο το παιδί η απάντηση είναι "και που να ξέρω εγώ". Μαθητής του οποίου η κατοικία είναι στην Παλλήνη , 6.5 χιλιόμετρα από το σχολείο και την Αγία Παρασκευή , είναι υποχρεωμένος κατά την επιστροφή του να διανύει περίπου 90 χιλιόμετρα αφού κάνει όλο το γύρο της Ανατολικής Αττικής και επισκεφθεί μέχρι και το Πόρτο Ράφτη.!!!!!

• Την πρώτη ημέρα άφησαν μαθήτρια στο Πόρτο Ράφτη σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι της στη κεντρική λεωφόρο , χωρίς καν να διανοηθούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς της (Μιλάμε πάντα για παιδιά με ειδικές ανάγκες).
• Το επιχείρημα της εξασφάλισης πόρων και οικονομίας καταρρίπτεται αφού η μεταφορά των παιδιών κόστιζε λιγότερο για τα συγκεκριμένο δρομολόγιο με τα ταξί από ότι τώρα με το λεωφορείο, αν λάβει κανείς υπόψη το κόστος της απαιτούμενης δαπάνης, τον αριθμό των μαθητών, την ποιότητα του παρεχόμενου έργου, καθώς και ότι για τη σωστή μεταφορά των παιδιών απαιτούνται 2 λεωφορεία και όχι ένα.

Εύλογα μας γεννούνται τα παρακάτω ερωτήματα

1. Ποιος έκανε το συγκεκριμένο προγραμματισμό για τη μεταφορά των μαθητών; Το σχολείο ή ο Δήμος Αγίας Παρασκευής;
2. Γιατί αυτοί που αποφάσισαν την ανάθεση του δρομολογίου δεν υπολόγισαν τις χιλιομετρικές αποστάσεις , το χρόνο εκτέλεσης του σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών και τη δυνατότητα έγκαιρης άφιξης των μαθητών στο σχολείο τους;
3. Γιατί η ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε το συγκεκριμένο δρομολόγιο γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν, ένα και μόνο όχημα, να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της σύμβασης. Μάλλον φαίνεται ότι το οικονομικό κέρδος βαρύνει περισσότερο από την ταλαιπωρία τόσων παιδιών με ιδιαιτερότητες.
4. Τι ήταν αυτό που ανάγκασε το Δήμαρχο λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη του διδακτικού έτους και σχεδόν μέσα στην περίοδο των εξετάσεων να υποβάλλει τους μαθητές σε αυτή τη βασανιστική ταλαιπωρία;
5. Γιατί ο Δήμαρχος δεν παρέτεινε τις υφιστάμενες συμβάσεις μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους κάτι που προβλέπει η 7270/28-2-2012 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.
6. Γιατί η συγκεκριμένη σύμβαση δεν έχει φτάσει στο σχολείο και γιατί δεν έχει γνωστοποιηθεί ο αριθμός του οχήματος στους γονείς;
7. Γιατί δεν έχει αναρτηθεί η σύμβαση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ;
8. Έχει υπογραφεί τελικά από τα ενδιαφερόμενα μέρη η σχετική σύμβαση;

Καλούμε

• Τον κ. Λυκειάρχη του σχολείου να καταγγείλει άμεσα τη σύμβαση, ως υπεύθυνος ελέγχου της τήρησης των όρων της , να καταγράφει καθημερινά στις παρατηρήσεις της "Βεβαίωσης Έργου" την ασυνέπεια της αναδόχου εταιρείας, και να επιβάλλει τα πρόστιμα στην εταιρεία που προβλέπει ο νόμος. Επίσης να ορίσει και να απαιτήσει το αυτονόητο, την έγκαιρη άφιξη του οχήματος πριν την έναρξη των μαθημάτων, δηλαδή πριν τις 8 :10 π.μ . Πρέπει να αποτελεί πανελλαδικό τουλάχιστον φαινόμενο η άφιξη των μαθητών στο σχολείο τους να γίνεται δύο ώρες μετά την έναρξη των μαθημάτων.

• Το Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής να κάνει παράταση των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών των από 29-2-2012 έως και 30-6-2012 , όπως προέβλεπε η 7270/28-2-2012 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε διαφορετική περίπτωση να μισθώσει σήμερα κιόλας και δεύτερο λεωφορείο για τη συγκεκριμένη διαδρομή.

• Την υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου , η οποία γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, καθώς και τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό να παρέμβουν άμεσα για επιλυθεί το πρόβλημα και να μπει τέλος στην απάνθρωπη ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους.

Έχουμε χορτάσει από μεγάλες κουβέντες στήριξης , συμπάθειας και κατανόησης από διάφορους θεσμικούς και διοικητικούς παράγοντες, που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις του σχολείου μας. Απαιτούμε άμεση λύση στο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού ακόμη και στη μεταφορά τους.

Οι γονείς των μαθητών

Παλλήνη, 25-4-2012
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
 
Πηγή: diorismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου