Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ουγκάντα: Ανοίγουν κέντρα θεραπείας για παιδιά με σύνδρομο Nodding

Άνοιξαν στην Ουγκάντα οι πρώτες κλινικές, ειδικά διαμορφωμένες για να βοηθήσουν χιλιάδες παιδιά που πάσχουν από μια μυστηριώδη και θανάσιμη ασθένεια, γνωστή ως σύνδρομο Nodding.

Στη Βόρεια Ουγκάντα, όπου η ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη, τα ιατρικά κέντρα έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν τα χειρότερα συμπτώματα.

Τα αίτια της ασθένειας παραμένουν άγνωστα, ενώ μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι προσβάλλει μόνο παιδιά – κυρίως μεταξύ 5 έως 15 ετών- και σταματάει την διανοητική και σωματική τους ανάπτυξη, προκαλώντας παράλληλα και κρίσεις.

Πολλά περιστατικά της ασθένειας έχουν σημειωθεί στην Τανζανία και το Νότια Σουδάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1960.

Καταπολεμώντας τα συμπτώματα

Περισσότερα από 200 άρρωστα παιδιά δέχθηκαν θεραπεία τη Δευτέρα στα νέα ιατρεία στις περιοχές Kitgum, Pader και Lamwo, σύμφωνα με τον Επίτροπο για θέματα υγείας της Ουγκάντα, Dr Anthony Mbonye.

Δυστυχώς, οι θεραπευτές δεν μπορούν να προσφέρουν μια οριστική θεραπεία, έως ότου οι γιατροί ανακαλύψουν τις ρίζες της ασθένειας. Ωστόσο, έχουν εκπαιδευθεί για να βελτιώσουν τις ζωές των παιδιών και να βοηθήσουν στη διαχείριση των νευρολογικών συμπτωμάτων.

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της επιληψίας, είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία του Συνδρόμου Nodding, το οποίο προκαλεί ανεξέλεγκτους σπασμούς και τελικά θάνατο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα έχει καταγράψει 3.000 περιστατικά και 200 θανάτους από το 2010.
 
Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου