Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Πρέπει να προσαρμόζονται όπως και οι ενήλικοι

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, διευθυντή στην Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία, Γεράσιμο Κολαΐτη, οι γονείς χρειάζεται να ενημερώνουν σχετικά με την κρίση - όπως και για άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν την οικογένεια - τα παιδιά τους. «Η ποσότητα και η ποιότητα της ενημέρωσης εξαρτάται πάντα από την αναπτυξιακή και ηλικιακή φάση του παιδιού, καθώς και άλλους παράγοντες. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ως προς την αντιμετώπιση διαφόρων στρεσογόνων καταστάσεων: άλλα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, άλλα πιο ανθεκτικά. Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικοι, θα πρέπει να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και αυτό γίνεται στην καθημερινή πράξη και ζωή, με τους γονείς να είναι το πρότυπο συμπεριφοράς κυρίως με τις πράξεις τους και πολύ λιγότερο με τη λεκτική ενημέρωση των παιδιών τους».

Με ειλικρίνεια και αμεσότητα θα πρέπει, από την άλλη, να μιλήσουν στους εφήβους. Εξάλλου, όπως εξηγεί ο κ. Κολαΐτης, αυτά είναι στοιχεία που εκτιμούν οι έφηβοι, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς κατανοούν πολύ καλύτερα τα δεδομένα. «Προφανώς εξάλλου χρειάζονται λεπτομέρειες, και ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά που έχουν γνωστικούς περιορισμούς και συχνά τάση για ενοχοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι γονείς καλό είναι να αφήνουν και ένα παράθυρο αισιοδοξίας στα παιδιά τους, και προφανώς και στους ίδιους. Αλλωστε, όπως δείχνουν πολλές μελέτες, οι άνθρωποι, μικροί ή μεγάλοι, έχουν συχνά το δυναμικό και την ψυχική ανθεκτικότητα να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις αντιξοότητες στη ζωή τους», συμπληρώνει.

Ακόμη και στη δυσάρεστη περίπτωση απώλειας της δουλειάς οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με το παιδί, εξηγώντας του ότι στην παρούσα φάση συμβαίνει σε πολύ κόσμο και είναι μια προσωρινή κατάσταση. Ετσι, τονίζουν οι ψυχολόγοι, το παιδί θα αισθανθεί ασφάλεια. Η απόκρυψη της αλήθειας, από την άλλη, θα φέρει, όπως προειδοποιούν, δυσάρεστα αποτελέσματα, «αφού το παιδί θα καταλάβει ότι οι γονείς του τού έλεγαν ψέματα, συνεχίζοντας να του παρέχουν υλικά αγαθά και δραστηριότητες, παρότι στην πραγματικότητα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση, κυρίως οι έφηβοι, να ερμηνεύσουν την απόκρυψη της αλήθειας ως μια άνιση αντιμετώπισή τους από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας», υπογραμμίζουν. 
 
Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου