Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Το Ιδρυμα Ευγενίδου στα μυστήρια μονοπάτια του εγκεφάλου

Τον Μάρτιο, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί σε μια διαδρομή στα μυστήρια μονοπάτια του εγκεφάλου! Μέσα από πειράματα, δραστηριότητες και μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή στα διαδραστικά εκθέματα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς λειτουργεί το νευρικό μας σύστημα, ο εγκέφαλος και οι αισθήσεις.

Παράλληλα, μέσα από μια αφήγηση μεταφερόμαστε στις αινιγματικές περιόδους του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και ανακαλύπτουμε τι μορφή είχε τότε η Ιατρική. Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Μαρτίου (και το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου) το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ώρα 13.30 - 14:10 Πειράματα

(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Στην επίδειξη πειραμάτων θα ανακαλύψετε από ποια κύτταρα απαρτίζεται το νευρικό μας σύστημα και πώς μεταδίδονται τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Τι συμβαίνει με τα πιο ενοχλητικά απ΄ αυτά; Θα μάθετε, επίσης, για τις χημικές αισθήσεις και τι κοινό έχουν η όσφρηση και η γεύση. Πώς λειτουργεί η όραση και πότε μας «γελούν» τα μάτια μας;

Ώρα 16:00 - 17:00 Εργαστήρι Κατασκευών: Φτιάξε τη δική σου ψευδαίσθηση

(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Έχετε νιώσει ποτέ ότι σας ξεγελά ο εγκέφαλός σας; Οι οπτικές ψευδαισθήσεις και διάφορα άλλα τεχνάσματα «παίζουν» με τον τρόπο που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα ερεθίσματα που προσλαμβάνονται απ΄ τις αισθήσεις μας και μεταφέρονται μέσω του νευρικού μας συστήματος. Οι δραστηριότητες αυτής της ενότητας αποτελούν πραγματική πρόκληση: μια ακίνητη γάτα που τρέχει, σχήματα και μορφές που αναπτύσσονται με τρόπο που δεν θα το φανταζόταν κάποιος, θα σας κάνουν να «μην πιστεύετε στα μάτια σας»! 


Ώρα 17:30 - 18:00 Μικρές Ιστορίες Επιστήμης:

Η Ιατρική στο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση

(προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες)

Μια συναρπαστική αφήγηση της ιστορίας της Ιατρικής. Θα ταξιδέψουμε στους μυστηριώδεις και αινιγματικούς αιώνες του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και θα δούμε τι πίστευαν οι άνθρωποι για τις ασθένειες, τα βότανα, τα φάρμακα, αλλά και για τη φύση του ίδιου του ανθρώπου. Τι ήταν τα πνεύματα στο αίμα, τι ρόλο έπαιξε η αλχημεία και η φυσική μαγεία, ποια ήταν τα επιτεύγματα της ανατομίας και ποια ήταν η θέση του μεσαιωνικού Χριστιανισμού απέναντι στην αρχαία ελληνορωμαϊκή Ιατρική; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν!

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου.


Διαδρομή: «Ο εγκέφαλος, οι αισθήσεις και η αντίληψη»

Παράλληλα με τις δράσεις που προαναφέρθηκαν οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν την ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, η οποία περιλαμβάνει εννέα διαδραστικά εκθέματα. Στη διαδρομή αυτή οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν πώς λειτουργεί η αίσθηση της αφής και γιατί αισθανόμαστε άλλα αντικείμενα κρύα και άλλα ζεστά. Επίσης θα μάθουν πώς λειτουργεί η αίσθηση της όρασης και ποια ιδιότητα του φωτός μάς επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα αντικείμενα στο χώρο. Στη συνέχεια, θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με οπτικές ψευδαισθήσεις και να γνωρίσουν τη δομή και την φυσιολογία του ματιού και του εγκεφάλου καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κίνηση π.χ. στον κινηματογράφο και στα κινούμενα σχέδια. Μέσα από τη διαδρομή αυτή, θα γνωρίσουν πώς λειτουργεί το αυτί και γιατί δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε σωστά, όταν δεν ακούμε ακαριαία τον ήχο της φωνής μας (όπως συμβαίνει όταν επαναλαμβάνεται με καθυστέρηση ο ήχος της φωνής μας στο ακουστικό του τηλεφώνου). Τέλος, θα ανακαλύψουν πώς μοιάζουν τα νευρικά κύτταρα και πώς αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου