Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Όταν το παιδί έχει κατάθλιψη

Είμαι μητέρα ενός αγοριού 10 ετών, το οποίο τελευταία είναι διαρκώς λυπημένο, νιώθει κατώτερο από τα άλλα παιδιά και μας αναφέρει μαύρες και απαισιόδοξες σκέψεις.

Το παιδί σας μοιάζει να έχει συμπτώματα κατάθλιψης. Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο στα παιδιά η οποία εμφανίζεται κυρίως με παρατεταμένη μελαγχολία, κλάμα, απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ευαισθησία στην απόρριψη, πτώση της σχολικής επίδοσης, αδυναμία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, διαταραχές στον ύπνο και το φαγητό, έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον και σκέψεις θανάτου.

Οι σημαντικές απώλειες στη ζωή, η κληρονομικότητα, τα έντονα ψυχοτραυματικά γεγονότα ζωής (π.χ. εγκατάλειψη) καθώς και η προσωπικότητα του παιδιού το προδιαθέτουν στην κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη στο παιδί θεραπεύεται και εσείς ως γονείς μπορείτε να ασκήσετε έναν ιδιαίτερα προστατευτικό ρόλο. Θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε παιδοψυχίατρο προκειμένου το παιδί και πιθανώς εσείς να μπείτε σε ψυχοθεραπεία και ανάλογα με την βαρύτητα της κατάθλιψης ενδέχεται να γίνει συνδυασμός με φαρμακευτική αγωγή.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου