Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η οποία σύμφωνα με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων έχει οριστεί να είναι η 27η Ιανουαρίου κάθε έτους, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας παρουσιάζει περιοδικές εκθέσεις και οργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Το εν λόγω Μουσείο παρουσιάζει στο χώρο των περιοδικών εκθέσεών του, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, την έκθεση «Το Μνημείο»: 15 προτάσεις καλλιτεχνών, οι οποίες συνεκτιμήθηκαν για την επιλογή της τελικής πρότασης, αυτής που υλοποιήθηκε με την ανέγερση του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Αθηνών, το Μάιο του 2010. Επίσης, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση : «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941-44-Προσωπικές Μαρτυρίες ».

Η έκθεση διερευνά την κατάσταση της Ελλάδας στην Κατοχή, τα πρώτα αντισημιτικά μέτρα των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη και τις τύχες των εβραϊκών κοινοτήτων σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, μέσα από προσωπικές ιστορίες, επιλεγμένες από το Αρχείο Προσωπικών μαρτυριών που διατηρεί το Ε.Μ.Ε. Τις εκθέσεις, δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Εβραϊκού μουσείου, μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το διάστημα από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 και ώρες 10:00 – 14:00. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μέσα από τα ιστορικά στοιχεία, τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες, να μάθουν για τις συνέπειες του Ολοκαυτώματος. Επίσης, η καθηγήτρια χορού και χοροθεραπεύτρια Νίνα Αλκαλάη σε συνεργασία με την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εβραϊκού Mουσείου, Οριέττα Τρέβεζα προτείνουν μια βιωματική διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μέσω της Τέχνης (μουσική, χορός, ζωγραφική και κολλάζ). Η βιωματική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος μπορεί να «μιλήσει» πιο άμεσα στα παιδιά από οποιαδήποτε ιστορική – επιστημονική παρουσίαση, βοηθώντας τα έτσι να προσεγγίσουν τις εμπειρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, καθώς και τη μετουσίωση αυτών των εμπειριών μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση. Ειδικότερα οι δραστηριότητες και τα προγράμματα για την εβδομάδα των παραπάνω εκδηλώσεων είναι τα εξής:

· Διαδραστικό κέντρο πληροφόρησης.

· Περιοδική έκθεση «Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Αθήνα».

·Περιοδική Έκθεση «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-44-Προσωπικές Μαρτυρίες».

· Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-44» για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.

· Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Αντισημιτισμός και Ρατσισμός: Χθές και Σήμερα» για παιδιά Γυμνασίου. (με την υποστήριξη του Πολιτιστικού/Ακαδημαϊκού Τμήματος της Πρεσβείας του Ισραήλ).

· Βιωματική διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μέσω της Τέχνης - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Νίνα Αλκαλάη, καθηγήτρια χορού και χοροθεραπεύτρια για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

· Καλλιτεχνικό εργαστήρι - κατασκευή κολλάζ / Σπίτι - Μάσκα.

· Προβολή DVD με μαρτυρίες από «κρυμμένα παιδιά» της Κατοχής και επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα και ντοκιμαντέρ για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

· Συνάντηση στο χώρο του Ε.Μ.Ε. με επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα και κρυμμένα παιδιά και συζήτηση για τις εμπειρίες τους. (με την υποστήριξη του Πολιτιστικού/Ακαδημαϊκού Τμήματος της Πρεσβείας του Ισραήλ).

· Θεατρικό Δρώμενο Αυτοσχεδιασμού: «Η Ιστορία του Αλμπέρτου». · Εκπαιδευτική Μουσειοσκευή: «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής». · Εκπαιδευτική Μουσειοσκευή: «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941-1944».

· Φωτογραφική έκθεση: «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-44».

Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα συμμετέχοντα σχολεία, εκτός από τα έξοδα μετακίνησης. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210-32.25.582 και στο e-mail: otreveza@jewishmuseum.gr (Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Ε.Μ.Ε. κα Οριέττα Τρέβεζα).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου