«Οι ενδιαφερόμενοι ψάχνουν να βρουν ποιος παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες και τιμές, όμως στο τέλος επιλέγουν τον πιο φθηνό»
«Πλέον, όλα τα φροντιστήρια κάνουν γενναίες εκπτώσεις στους ανέργους. Εχουμε δεχθεί παιδιά με 50% λιγότερα δίδακτρα»
Σε γενναίες προσφορές, δόσεις και μειώσεις του κόστους των διδάκτρων έχουν προχωρήσει τα φροντιστήρια στο κέντρο της Αθήνας. Οι δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, που κάνουν εκπτώσεις στα δίδακτρα, καθώς καταγράφουν μείωση έως και 40% στις εγγραφές νέων μαθητών.
Βλέποντας τον τζίρο τους να μειώνεται επικίνδυνα και σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν νέους μαθητές, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο, πολλά φροντιστήρια έχουν προχωρήσει σε ελκυστικές προσφορές, όπως διευκολύνσεις πληρωμών και εκπτώσεις στις ήδη μειωμένες τιμές των διδάκτρων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου εξακολουθεί να κινείται σε «ρηχά» επίπεδα και η χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη.
ΖΗΤΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 40%
«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο των εγγραφών και είναι εμφανές πως το ενδιαφέρον του κόσμου είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Υπολογίζω πως αυτή τη χρονιά ο τζίρος θα είναι μειωμένος ακόμη και κατά 40%» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» η κυρία Ηλέκτρα Κολοβού, υπεύθυνη σπουδών σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και πληροφορικής επί της οδού Ακαδημίας.
«Μέχρι στιγμής, πολλοί είναι εκείνοι που έρχονται στα φροντιστήριά μας και πριν εγγραφούν ζητάνε να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τα προγράμματα και τις τιμές» λέει η ίδια και συμπληρώνει: «Οι ενδιαφερόμενοι κάνουν έρευνα αγοράς και ψάχνουν να βρουν ποιο φφροντιστήριο παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες και τις καλύτερες τιμές. Φυσικά, το οικονομικό θέμα είναι και το πιο σημαντικό. Ετσι, στο τέλος επιλέγουν την πιο φθηνή λύση. Οι περισσότεροι έρχονται και ζητάνε εκπτώσεις, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να τους κάνουμε διευκολύνσεις στις δόσεις. Αρκετοί έρχονται και μας επιδεικνύουν τις κάρτες ανεργίας για να τους κάνουμε έκπτωση γύρω στο 40%! Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά πλέον όλα τα φροντιστήρια κάνουν γενναίες εκπτώσεις στους ανέργους. Από τη μεριά μας καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη».
ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Για μείωση των εγγραφών μας μιλάει η φιλόλογος Ελένη Ζώμα-Παπουτσή, διευθύντρια σπουδών φροντιστηρίου στην πλατεία Κάνιγγος.
«Ο φροντιστηριακός χώρος έχει επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση, όπως και τα άλλα επαγγέλματα. Υπάρχει μείωση προσέλευσης σε σχέση με πέρυσι, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φροντιστών αγγίζει το 30%. Σε ό,τι αφορά το δικό μας φροντιστήριο, υπολογίζω πως η μείωση φτάνει το 15%».
Σύμφωνα με την κυρία Ζώμα, πέρα από την κρίση, για τη μειωμένη προσέλευση μαθητών ευθύνονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί παντού: «Πλέον, τα φροντιστήρια του κέντρου έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις των συνεχών διαδηλώσεων και απεργιών» δηλώνει η ίδια και συμπληρώνει:
«Παλαιότερα, τα φροντιστήρια του κέντρου θεωρούνταν τα καλύτερα της Αθήνας και όλοι ερχόντουσαν με σκοπό να… χτυπήσουν πρωτοκλασάτες σχολές, όπως η ιατρική και η νομική. Ομως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, αφού με όλα αυτά που συμβαίνουν οι περισσότεροι προτιμούν τα συνοικιακά φροντιστήρια, προκειμένου να αποφύγουν τις ανασφαλείς διαδρομές στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Επιπλέον, η δυσπραγία των γονιών ως προς τις πληρωμές των διδάκτρων είναι ένα φαινόμενο που έχει εμφανιστεί έντονα τα τελευταία δύο χρόνια. Απλώς, θα σας πω ότι στο φροντιστήριό μας υπάρχουν μαθητές που ακόμη δεν έχουν τακτοποιήσει τα περσινά τους υπόλοιπα και χρωστάνε δύο ή τρεις μήνες. Κάποια από αυτά τα θεωρούμε ήδη χαμένα. Τη δεκαετία του ’80 και του ’90 ο κόσμος δεν είχε οικονομικά προβλήματα και το κέντρο ήταν πολύ διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα. Τότε, είχαμε ακόμη και 1.500 μαθητές που ερχόντουσαν από πολύ μακρινές περιοχές».
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Αναφορικά με τις εκπτώσεις στα δίδακτρα, «σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται πολύ γενναίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν μείνει χωρίς δουλειά και δεν μπορούν να πληρώσουν. Κάποια από αυτά τα παιδιά τα έχουμε δεχθεί με 50% λιγότερα δίδακτρα και κάποια άλλα ακόμη και δωρεάν. Οταν ένας γονιός έρχεται και μας λέει ότι δεν έχει χρήματα για τα δίδακτρα δεν το κάνει για να γλιτώσει λεφτά αλλά επειδή έχει πραγματική δυσκολία. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν γίνεται να κλείσουμε τα αφτιά μας και να γυρίσουμε την πλάτη. Απλώς, βοηθάμε όσο μπορούμε. Φέτος το καλοκαίρι δεχθήκαμε τόσα βιογραφικά για δουλειά όσα δεν είχαμε δεχθεί εδώ και δέκα χρόνια. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν από νέους που μόλις είχαν πάρει το πτυχίο τους αλλά από έμπειρους καθηγητές με είκοσι χρόνια πείρα» καταλήγει η κυρία Ζώμα.
ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Για μείωση των εγγραφών κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και κατά 20% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια κάνει λόγο ο κ. Αναστάσιος Οικονομόπουλος, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στην οδό Κάνιγγος.
«Δεν υπάρχει κλάδος που να μην έχει πληγεί και τα φροντιστήρια δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα. Αυτό φαίνεται κυρίως από τις μειωμένες εγγραφές και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των διδάκτρων» μας λέει ο ίδιος και τονίζει: «Μέχρι στιγμής, η μείωση των εγγραφών σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 15%, ενώ, αν συγκρίνουμε με παλαιότερα χρόνια, τότε ξεπερνάει το 20%. Πλέον, ο κόσμος ζητάει εκπτώσεις και διευκολύνσεις και μάλιστα με πιεστικό τρόπο. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά έπειτα από είκοσι οκτώ χρόνια λειτουργίας που αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε κάποια παιδιά επειδή οι γονείς τους μας δήλωσαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα. Βέβαια, σε ό,τι αφορά τα φροντιστήρια του κέντρου σημαντικό ρόλο στη μείωση των εγγραφών έχει παίξει και η υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Το κέντρο έχει παραδοθεί σε αλλοδαπούς και ναρκομανείς, ενώ η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη. Τα περισσότερα μαθήματα γίνονται πλέον μεσημέρι και τελειώνουν πριν νυχτώσει, ενώ παλαιότερα τα βραδινά τμήματα ήταν γεμάτα. Πλέον, ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στην Αθήνα».
ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ
Για κατακόρυφη πτώση στις εγγραφές πτυχιούχων που θέλουν να δώσουν εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ κάνει λόγο ο κ. Γεώργιος Κατσιγιάννης, ιδιοκτήτης θεωρητικών φροντιστηρίων επί της οδού Ακαδημίας.
«Εμείς εργαζόμαστε με πτυχιούχους της φιλολογίας που θέλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα για να δώσουν εξετάσεις ΑΣΕΠ. Παρ’ ότι προσφέρουμε 30% έκπτωση στα δίδακτρα αλλά και δωρεάν παροχή βιβλίων, η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη κυρίως λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που υπάρχει στον κόσμο» δηλώνει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Πλέον, δεν είναι λίγοι οι μαθητές που επιλέγουν να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές. Γενικά, η κίνηση στα φροντιστήρια παρουσιάζει κάθετη πτώ [«Η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη κυρίως λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που υπάρχει στον κόσμο» δηλώνει ο κ. Κατσιγιάννης.] ση και η μείωση στις εγγραφές αφορά τόσο αυτά του κέντρου όσο και τα υπόλοιπα που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές».
Επιστρέφουν μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία
Εφυγαν λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά βρήκαν... καταλήψεις στα δημόσια
Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς βρήκε τα ιδιωτικά σχολεία με λιγότερους μαθητές από πέρυσι εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες οικογένειες. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες αρχίζει να καταγράφεται τάση επιστροφής μαθητών στην ιδιωτική εκπαίδευση εξαιτίας των καταλήψεων στα δημόσια σχολεία της χώρας.
Την αποκάλυψη αυτή κάνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός: «Η κατάσταση στα ιδιωτικά σχολεία αλλάζει μέρα με τη μέρα λόγω των καταλήψεων» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Κουρουτός, προσθέτοντας ότι γονείς που πήραν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά και τα πήγαν στα δημόσια σχολεία για οικονομικούς λόγους σταδιακά επιστρέφουν: «Καταγράφεται μια επιστροφή τις τελευταίες ημέρες μας ενημερώνουν οι συνάδελφοι από τα σχολεία. Η ροή που υπάρχει δεν είναι μεγάλη ακόμα αλλά, αν κρατήσει, θα αλλάξει όλο το τοπίο» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, ο οποίος θεωρεί ότι η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι γονείς που προτίμησαν φέτος τα δημόσια σχολεία για να αποφύγουν τα δίδακτρα αλλάζουν γνώμη εξαιτίας των καταλήψεων αλλά και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους, όπως η έλλειψη βιβλίων, τα κενά σε διδακτικό προσωπικό κ.λπ. Ετσι, περιορίζεται σταδιακά η πτώση στον αριθμό των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία που καταγράφηκε φέτος στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με [Υπολογίζω πως αυτήν τη χρονιά ο τζίρος θα είναι μειωμένος ακόμη και κατά 40%» δηλώνει στην «Espresso της Κυρια;κής» η κυρία Ηλέκτρα Κολοβού.] τον κ. Κουρουτό, το ποσοστό της μείωσης διαφέρει από σχολείο σε σχολείο: «Υπάρχουν τα καλά που δεν έχουν καθόλου ή έχουν ελάχιστη μείωση, υπάρχουν τα μεσαία που έχουν γύρω στο 7% - 8% και υπάρχουν και άλλα με 20% - 25%» υποστηρίζει.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Αθανάσιος Ζαχόπουλος εκτιμά ότι η πτώση αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων και κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 5,5% - 6%.
Πάντως, ούτε στην ιδιωτική εκπαίδευση η κατάσταση είναι ρόδινη, αφού πολλοί γονείς δυσκολεύονται να καταβάλλουν τα δίδακτρα. «Τα πράγματα είναι δύσκολα» αναφέρει ο κ. Ζαχόπουλος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν γονείς που χρωστούν ακόμη δίδακτρα από την προηγούμενη χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι φέτος τέσσερα ιδιωτικά σχολεία έβαλαν λουκέτο εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να βάλει φρένο στις καταλήψεις γυμνασίων και λυκείων τονίζοντας ότι όλες οι χαμένες διδακτικές ώρες θα αναπληρωθούν ακόμη και με μαθήματα εκτός κανονικού ωραρίου. Ηδη στάλθηκε σχετική εγκύκλιος προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, όπου υπενθυμίζεται ότι η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών μπορεί να γίνει με περικοπή περιπάτων και εκδρομών, με προσθήκη διδακτικών ωρών μετά την ολοκλήρωση του κανονικού ημερήσιου προγράμματος και με μαθήματα το Σάββατο και κατά τη διάρκεια των σχολικών εορτών.
Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ζήτησε από τους κατά τόπους εισαγγελείς να ερευνήσουν αν στα υπό κατάληψη σχολεία διαπράττονται ποινικά αδικήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως.
Πηγή: Espressonews.gr via madata
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου