Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Εφτιαξαν βιονική σπονδυλική στήλη

Η 11χρονη Νατάσα Ράχμαν είναι ένα βιονικό κορίτσι. Εχει στη σπονδυλική της στήλη μία μαγνητική ράβδο που θεραπεύει τη σκολίωσή της και μεγαλώνει μαζί με τα οστά της.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το μήκος της ράβδου προσαρμόζεται μέσω ενός εξωτερικού τηλεχειριστηρίου, που λειτουργεί με μαγνητικά κύματα. Ετσι, οι γιατροί προσαρμόζουν το μήκος της τηλεσκοπικής ράβδου ανάλογα με την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης χωρίς να χρειάζεται νέα εγχείρηση.

Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο, που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο Βασιλικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο του Λονδίνου και θεωρείται ότι θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων παιδιών, που πάσχουν από σκολίωση και αναγκάζονται να κάνουν συχνά εγχειρήσεις για να αλλάξουν τις ράβδους.

Η Νατάσα είναι μία από τις 40 ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί από τον ορθοπεδικό Χιλάλι Νόορντιν. Μία μικρή τομή δύο εκατοστών, με γενική αναισθησία, είναι αρκετή για να εμφυτευθούν μία ή δύο ράβδοι κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, πάνω στην οποία βιδώνονται. Η ράβδος εμπεριέχει έναν μαγνήτη ώστε να μπορεί ο γιατρός να προσαρμόζει το μήκος της με το εξωτερικό τηλεχειριστήριο. Διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα πίεσης, που ειδοποιεί το τηλεχειριστήριο όταν έχει φτάσει στο ιδανικό μήκος.

Η εγχείρηση διαρκεί τρεις ώρες και το παιδί μένει στο νοσοκομείο για μία εβδομάδα.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου