Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΘ: συνεργασία με το Ιδρυμα Σπίλμπεργκ

«Δεκατρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα εκείνη που το σαλόνι μου γέμισε κάμερες και φώτα. Ηταν η ημέρα εκείνη που η καλή φίλη, ιστορικός Ρένα Μόλχο, μου ζήτησε να καταγράψει την ιστορία μου για λογαριασμό του Ιδρύματος Σπίλμπεργκ. Εκείνη την ώρα δεν μπορούσα να φανταστώ τη σημασία που θα είχε αυτή η καταγραφή, όχι μόνο για μένα τον ίδιο, την οικογένειά μου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και για την καταγραφή της ίδιας της ανθρώπινης ιστορίας».
Ο Χάιντς Κούνιο είναι ένας από τους ελάχιστους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που κατάφεραν να επιβιώσουν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ταυτόχρονα είναι ένας από τους 51.696 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι έχουν καταθέσει τις εμπειρίες τους στο αρχείο του Shoah Foundation Institute του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, το οποίο ίδρυσε ο διάσημος αμερικανοεβραίος σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Στο αρχείο αυτό (Visual History Archive), το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό ιστορικό αρχείο του κόσμου, μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση έλληνες φοιτητές, ερευνητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, έπειτα από τη συμφωνία που υπέγραψε το ΑΠΘ με το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, του πρώτου ευρωπαϊκού ακαδημαϊκού ιδρύματος που απέκτησε πρόσβαση. Η συνεργασία χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), με πόρους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Καταγεγραμμένες σε 235.000 βιντεοκασέτες, που έχουν ψηφιοποιηθεί, συνολικής διάρκειας 113.000 ωρών, βρίσκονται οι 51.696 συνεντεύξεις σε 32 γλώσσες, όχι μόνο Εβραίων, αλλά και επιζησάντων από προγράμματα ευγονικής, ομοφυλόφιλων, μαρτύρων του Ιεχωβά, Ρομά και Σιντί, απελευθερωτών και μαρτύρων της απελευθέρωσης, πολιτικών κρατουμένων, διασωστών και συνεργατών τους, όπως και συμμετεχόντων σε δίκες εγκληματιών πολέμου.

Περίπου 300 συνεντεύξεις έγιναν στην Ελλάδα και στα ελληνικά, ενώ 601 επιζώντες ομιλητές έχουν τόπο γέννησης την Ελλάδα, εκ των οποίων 381 τη Θεσσαλονίκη.

Ο κατάλογος των μαρτυριών του αρχείου είναι ελεύθερα προσβάσιμος στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, η πλήρης πρόσβαση στις οπτικοακουστικές μαρτυρίες του παρέχεται αποκλειστικά στα τρία τερματικά που έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο νέο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου