Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πρεμιέρα για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας

Ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου η λειτουργία του ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό αιτούντων ως ΑμεΑ, καθώς και για όλες τις παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας θα είναι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι επιτροπές θα είναι τριμελείς και θα στελεχώνονται από γιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕΠΑ. Θα λειτουργήσουν σε 45 σημεία της χώρας.

Γραμματείς των επιτροπών ορίζονται υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου. Για τη συγκρότηση των επιτροπών στην περιφέρεια, τη θέση του προέδρου και των μελών καλύπτουν γιατροί του Ειδικού Σώματος, που μετακινούνται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η συμμετοχή γιατρών του Ειδικού Σώματος, μέλη ορίζονται, ύστερα από δημόσια κλήρωση, γιατροί που υπηρετούν σε κάθε υγειονομική μονάδα ή υποκατάστημα, γιατροί του ΕΣΥ και των ΦΚΑ από όμορους νομούς, εξαιρουμένων των παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων.

Οι Γραμματείες των σημείων παροχής υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., όπου και γίνεται η κατάθεση των αιτήσεων, στεγάζονται στα κτίρια των Τοπικών ή Περιφερειακών Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η διαδικασία εισαγωγής των αιτημάτων καθορισμού ποσοστού αναπηρίας στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θέματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων, έντυπα αιτήσεων και οδηγίες συμπλήρωσής τους, απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των Επιτροπών είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό χώρο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου