Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Δικαίωμα στο επίδομα πολυτέκνου και στους πατέρες

Δικαίωμα στην χορήγηση επιδόματος πολυτέκνου έχουν και οι πατέρες εφόσον έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων, ενώ αντίθετα στην περίπτωση αυτή η μητέρα δεν λαμβάνει το επίδομα.

Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος ο οποίος υποχρέωσε τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) να καταβάλλει το επίδομα σε πατέρα τεσσάρων παιδιών από διαφορετικούς γάμους.

Βάσει του νόμου δικαίωμα στο επίδομα αυτό έχει η μητέρα ασχέτως αν έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής των παιδιών σε αντίθεση με τον πατέρα.

Οι δικαστές έκριναν οτι ο νόμος δεν αντίκειται στην αρχή της ισότητας καθώς « στις νομοθετικές διατάξεις προβλέπεται οτι και αυτή στερείται το επίδομα αν εγκαταλείψει υπαίτιος τα παιδιά της και διακόψει την συγκατοίκησή της με αυτά.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση το επίδομα χορηγείται σε όποιον αναλάβει την κύρια ή αποκλειστική διατροφή των παιδιών».

Συνεπώς η συναφής προς την ισχύουσα για την μητέρα προϋπόθεση είναι ο πολύτεκνος πατέρας να έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των παιδιών κάτι που «δεν αποτελεί δυσμενή διάκριση λόγω φύλου δεδομένου ότι και η προϋπόθεση αυτή εντάσσεται στη μέριμνα του νομοθέτη για την χορήγηση του επιδόματος στο πρόσωπο που κατά τεκμήριο - η μητέρα- ή αποδεδειγμένα -ο πατέρας ή άλλο πρόσωπο- έχει την υποχρέωση διατροφής των τέκνων».

Πηγή: euro2today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου