Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Επικίνδυνες σχέσεις για τους εφήβους στη χώρα μας...

Τρεις στους δέκα εφήβους δεν χρησιμοποιούν σωστά το προφυλακτικό, με αποτέλεσμα να εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), τα οποία παρουσιάζουν έξαρση στις νεαρές ηλικίες.
Επίσης, 19,4% των εφήβων αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και μάλιστα σε εβδομαδιαία χρήση. Οι ειδικοί κρίνουν το γεγονός ανησυχητικό καθώς, όπως επισημαίνουν, το υλικό αυτό προορίζεται κυρίως για την ψυχαγωγία των έμπειρων ενηλίκων και όχι για την ενημέρωση των άπειρων εφήβων, με αποτέλεσμα την επίπτωση στη συμπεριφορά και την κοινωνικότητά τους.

Την ανάγκη ενημέρωσης των εφήβων για την προστασία της σεξουαλικής τους υγείας τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου - Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ), με θέμα: «Σεξουαλική Υγεία και Πρόληψη».

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας.

Η Αρτεμις Τσίτσικα, λέκτορας της Β' Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» και υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του νοσοκομείου, ανέφερε: «Τα συχνότερα ΣΜΝ στην εφηβεία είναι η λοίμωξη από HPV, οι λοιμώξεις από χλαμύδια και γονόκοκκο, καθώς και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων. Τα ΣΜΝ μπορεί να απειλήσουν την υγεία, τη λειτουργικότητα και τη μελλοντική γονιμότητα των εφήβων. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε μεγάλο ποσοστό τα ΣΜΝ είναι ασυμπτωματικά και ανευρίσκονται σε τυχαίο έλεγχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου