Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ρατσισμός σε βάρος των ΑμεΑ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Η εμφάνιση σε ορισμένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γελοίων φασιστικών και ρατσιστικών απόψεων που προσβάλλουν βάναυσα τα άτομα με αναπηρία είναι μιά υπόθεση πολύ πιό επικίνδυνη από ό,τι με μιά πρώτη ματιά δείχνει …
Η απύθμενη γελοιότητα των περί ων ο λόγος απόψεων και των εκφραστών τους είναι δεδομένη, πλην όμως τούτο δεν σημαίνει ότι το όλο φαινόμενο δεν χαρακτηρίζεται και από υψηλή επικινδυνότητα. Αλλωστε, “όλες οι ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις και συμπεριφορές, διαχρονικά συνδυάζουν την ακραία γελοιότητα και επικινδυνότητα” μας υπενθυμίζει ο κοινωνιολόγος Α. Κουζέλης, λογοτέχνης με αναπηρία και συνεπής επί χρόνια χρήστης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλέον χαρακτηριστική έκφαση απροσχημάτιστου ρατσιστικού μίσους ενάντια στα άτομα με αναπηρία καταγράφεται στην Ομάδα υπό την επωνυμία “Λέμε ΝΑΙ στην ευθανασία όσων πάσχουν από σωματική ή διανοηική αναπηρία” που φιλοξενείται στο facebook. Οι εμπνευστές της ομάδας και μερικές δεκάδες γελοίοι ομοϊδεάτες τους συνυπογράφουν τα ακόλουθα: “Στηρίζουμε την ευθανασία των ατόμων με αναπηρία καθώς επιβαρύνουν την εθνική οικονομία και τη δημόσια υγεία, παρασιτώντας στην κοινωνία χωρίς να προσφέρουν”. Και κατόπιν ζητούν την μεγαλύτερη δυνατή … συστράτευση των χρηστών του facebook, ώστε να προσδώσουν στην οριακή γελοιότητα και τρικυμία του νου τους δυναμική … κοινωνικού κινήματος!

Επιβάλλεται να επισημανθεί ότι έχουν παρατηρηθεί διαχρονικά ουκ ολίγες περιπτώσεις στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης συγκεκαλυμένου ρατσιστικού λόγου και ρητορικής. Ομως, “ο απροκάλυπτα ρατσιστικός λόγος σε βάρος των ατόμων με αναπηρία συνιστά μιά νέα πρακτική που μοιάζει να αναδύεται τους τελευταίους περίεργους καιρούς”, εξηγεί η νομικός με απώλεια όρασης Π. Παπανικολάου ορίζοντας με νόημα το πέρασμα από το “συγκεκαλυμένο” στο “απροκάλυπτο”, από το διαχρονικά “γελοίο” στο “γελοία επικίνδυνο” των καιρών μας. Το καταληκτικό μήνυμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το αυτονόητο: Γρηγορείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου