Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Δήμος Συκεών: Νέες μονάδες κοινωνικής πρόνοιας στην υπηρεσία των πολιτών

«Όχι μόνο ο πολιτισμός και η ευημερία, αλλά και ο βαθμός της δημοκρατίας μιας κοινωνίας εξαρτάται από το πόσο φροντίζει και στηρίζει αυτούς που έχουν προβλήματα και αδυναμίες», υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μιλώντας στις τελετές εγκαινίων δύο ακόμη κρίσιμων κοινωνικών δομών-προσφορά στους συμπολίτες μας. Πρόκειται για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) που λειτουργούν για πρώτη φορά στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης και εντάσσονται στο δημοτικό δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που δημιούργησε ο πρώην δήμος Συκεών και σταδιακά διευρύνεται και στις άλλες Ενότητες Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου. 
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος «οι κόποι και οι προσπάθειες δέκα και πλέον μηνών πήραν σάρκα και οστά, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι ο δήμος μας, ανεξάρτητα από τα γενικότερα προβλήματα και την οικονομική αδυναμία, συνεχίζει να πρωτοπορεί σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, που προωθούν την ομαλή κοινωνική ένταξη και ενεργοποίηση ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, απομακρύνοντας και ακυρώνοντας κάθε μορφή αποτυχημένης ιδρυματοποίησης και ασύλου». Παράλληλα, τόνισε ότι «ενώ το κόστος και των δύο αυτών δομών λειτουργικά και μισθολογικά αγγίζει περίπου το 1 εκ. ευρώ, ο δήμος μας κατάφερε, χάρη στις χρηματοδοτήσεις που επιτυγχάνει να εξασφαλίζει, να μην επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ ούτε το δημοτικό ή τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε φυσικά τα άτομα και τις οικογένειες που επωφελούνται».

Οι δύο δομές στεγάζονται σε κατάλληλα διαμορφωμένους ισόγειους χώρους, πιστοποιημένους από τη Διεύθυνση Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των επωφελούμενων με τη συνεργασία ψυχιάτρου, ψυχολόγων, νοσηλευτών, επιστημόνων ειδικής αγωγής, φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, μουσικοθεραπευτών, κοινωνικών φροντιστών, γυμναστών και άλλων ειδικών. Επίσης, οι μετέχοντες μεταφέρονται με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα από και προς τις δύο υπηρεσίες.

Το ΚΗΦΗ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ζάκκα 35, παρέχει υπηρεσίες σε 25 ηλικιωμένους από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, εξασφαλίζοντας την καθημερινή ιατρική, νοσηλευτική και φυσιοθεραπευτική τους φροντίδα, καθώς και την κοινωνική στήριξη και βοήθεια σε οποιαδήποτε ανάγκη τους. Με τη λειτουργία του ενισχύθηκαν τα δύο ΚΑΠΗ που υπήρχαν στη Νεάπολη και αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων. 

Στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που στεγάζεται στην οδό Ανδρέου Δημητρίου 8, απασχολούνται δημιουργικά 52 άτομα με αναπηρία καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Αποτελεί, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, το χριστουγεννιάτικο δώρο του δήμου για τα παιδιά όχι μόνο της Νεάπολης, άλλα και της ευρύτερης περιοχής που αξιοποιούν αυτή τη δομή. Παρέχεται εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, επαγγελματική προκατάρτιση, γυμναστική, θέατρο, φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση.

Στον ίδιο χώρο αναπτύσσονται και οι δραστηριότητες που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ 2007-2013, στο οποίο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εξασφάλισε (για πρώτη φορά ως νέος καλλικρατικός δήμος και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ως πρώην δήμος Συκεών) πανελλαδική επιτυχία με ποσοστό 6,2% και συνολικά 3.653 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας επωφελούμενων παιδιών και ενηλίκων. 

Επόμενος άμεσος στόχος για να ολοκληρωθεί η δομή, όπως επισήμανε ο Σ.Δανιηλίδης, είναι η άμεση δημιουργία διαμερισμάτων αυτόνομης διαβίωσης για νέους με αναπηρία εκτός από τη Δ.Ε. Συκεών, όπου ήδη λειτουργούν εδώ και χρόνια, και στις υπόλοιπες Ενότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου