Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Υποψήφιοι πάσχοντες από σοβαρές ασθενειες: τι αλλάζει για την πρόσβαση στα ΑΕΙ

Εδώ οι 58 παθήσεις Τα όργανα ,οι τρόποι και οι διαδικασίες διαπίστωσης
Εδώ οι σχολές που μπορείτε να εισαχθείτε

Απόφαση με την οποία τροποποιεί την περσινή (143554/Β6/12−11−2010) υπέγραψε σήμερα η υ υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου την οποία δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα το esos.

Ειδικότερα η νέα απόφαση της υπ. Παιδείας προβλέπει τα εξής:

Α. Το άρθρο 3 αντικαθίστανται ως εξής:

«Αίτηση−μηχανογραφικό δελτίο, δικαιολογητικά, τρόπος, τόπος και χρόνος υποβολής τους

1. Οι υποψήφιοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 35 του Ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄) και επιθυμεί την πρόσβαση του στα Τμήματα του άρθρου 1 της παρούσας υποβάλλει ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, μηχανογραφικό δελτίο από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή έχει πρόσβαση, σε ημερομηνία που ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Μετά τη λήξη της οριζόμενης προθεσμίας οριστικής υποβολής, κανένα εκπρόθεσμο μηχανογραφικό δελτίο δεν γίνεται δεκτό.

2. Οι υποψήφιοι, αφού εκτυπώσουν από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής το μηχανογραφικό δελτίο, υπογράφουν στο πεδίο που έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό και με Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνουν ότι έχουν λάβει γνώση για τις αποκλειόμενες παθήσεις που έχουν ορίσει τα τμήματα και οι σχολές, αρμοδίως υπογεγραμμένη, επίσης τα αποστέλλουν με ταχυμεταφορά στην επιτροπή συγκέντρωσης και ελέγχου δικαιολογητικών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου

Μάθησης και Θρησκευμάτων απ’ την οποία γίνεται η ταυτοποίηση των στοιχείων των υποψηφίων με το ηλεκτρονικό αρχείο. Οι υποψήφιοι αποστέλλουν μόνο ένα (1) μηχανογραφικό δελτίο. Μετά την αποστολή των παραπάνω εντύπων και των δικαιολογητικώ ν δεν θα γίνεται αποδεκτή άλλη υπεύθυνη δήλωση και μηχανογραφικό δελτίο ή τροποποίηση αυτών. Έγκυρα θεωρούνται αυτά που φέρουν την υπογραφή των υποψηφίων. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι υπογράψουν και αποστείλουν περισσότερα του ενός μηχανογραφικά, έγκυρο θεωρείται αυτό που έχει αποσταλεί την πρώτη φορά.

3. Το μηχανογραφικό δελτίο και η υπεύθυνη δήλωση συνοδεύονται απαραίτητα από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Επικυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο σχολείο της

ημεδαπής (Απολυτήριο Λυκείου ή πτυχίο TEE Β΄ κύκλου σπουδών ή ΤΕΛ ή ΕΠΛ) ή πρωτότυπο τίτλο απόλυσης Λυκείου της αλλοδαπής.

Σε περίπτωση που ο τίτλος προέρχεται από ξένο σχολείο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει επιπλέον τα εξής:

i) Βεβαίωση της οικείας αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας προέλευσης του τίτλου Λυκείου, από την οποία να προκύπτει ότι ο τίτλος Λυκείου που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει το δικαίωμα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Στην ίδια βεβαίωση θα περιλαμβάνεται και η γενική μέση βαθμολογία του τίτλου απόλυσης στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0−20).

ii) Για την περίπτωση που πρόκειται για ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, ο τίτλος απόλυσης πρέπει να είναι θεωρημένος για τη γνησιότητα του από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία επίσης χορηγεί βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.

iii) Για την περίπτωση που πρόκειται για ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό, ο πρωτότυπος τίτλος απόλυσης πρέπει να είναι επικυρωμένος από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας στην οποία ανήκει το σχολείο και επιπλέον να προσκομιστεί βεβαίωση της οικείας ελληνικής διπλωματικής αρχής με την οποία θα βεβαιώνεται η γνησιότητα της θεώρησης του τίτλου λυκείου από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας προέλευσης.

Όλα τα δικαιολογητικά που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία (σχολείο, άλλη εκπαιδευτική αρχή κ.λπ.) πρέπει να είναι:

α) επικυρωμένα για τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που υπογράφει από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα με επικύρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και μεταφρασμένα από την ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

β) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης, που έχει εκδοθεί από την αρμόδια επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου.

γ) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

δ) Σε περίπτωση υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, συνυποβάλλεται και η πρωτότυπη εξουσιοδότηση.

4.α) Στο μηχανογραφικό δελτίο, κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώνει προτιμήσεις για όσες σχολές ή τμήματα επιθυμεί, από αυτά που περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 της παρούσας και με οποιαδήποτε σειρά και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας. Σε περίπτωση εισαγωγής υποψηφίου με πάθησή του σε τμήμα που έχει οριστεί από αυτό ως αποκλειόμενη. εναπόκειται στο τμήμα ν’ αποδεχθεί ή όχι την ολοκλήρωση της εγγραφής του υποψηφίου. Με τη δήλωσή του, ο υποψήφιος προσδιορίζει για ποιες σχολές ή ποια τμήματα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής. Κατ’

εξαίρεση των διατάξεων του παρόντος εδαφίου, ο υποψήφιος δεν δικαιούται να δηλώσει προτίμηση για σχολή ή τμήμα στην οποία είναι ήδη σπουδαστής. Επίσης, δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος ο κάτοχος πτυχίου Σχολής ή Τμήματος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο έχει αποκτήσει μετά από εισαγωγή του σ’ αυτό με την κατηγορία ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.

β) Η συμπλήρωση της σειράς προτίμησης για τις σχολές ή τα τμήματα που επιθυμεί ο υποψήφιος γίνεται με συνεχόμενη αύξουσα αρίθμηση και ανεξάρτητα αν είναι Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ.

γ) Με τη δήλωση προτίμησής του, ο υποψήφιος αποδέχεται ότι σε σύγκριση με τους άλλους υποψήφιους δεν μπορεί να εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα που δεν έχει δηλώσει.

Αποδέχεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα που προσδιόρισε στη δήλωσή του, αν

ο βαθμός του απολυτηρίου ή πτυχίου του, κατά περίπτωση, είναι μικρότερος από το βαθμό του τελευταίου εισαγόμενου στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα. Επίσης, αποδέχεται ότι αν με το βαθμό του απολυτηρίου ή πτυχίου του μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες σχολές ή τμήματα, θα εισαχθεί τελικά μόνο σ’ εκείνη τη σχολή ή το τμήμα που προσδιόρισε στη δήλωσή του με ένδειξη προτίμησης μεγαλύτερου βαθμού σε σχέση με τις άλλες σχολές ή τμήματα που έχει δηλώσει. Ο μεγαλύτερος

βαθμός προτίμησης είναι η αριθμητική ένδειξη 1, ο αμέσως μικρότερος βαθμός προτίμησης είναι η αριθμητική ένδειξη 2 και ούτω καθεξής.

δ) Η δήλωση προτίμησης σχολών ή τμημάτων με τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου και τις υπόλοιπες

ενδείξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στην αίτηση μηχανογραφικό δελτίο που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά

αποτελεί το μοναδικά επίσημο παραστατικό για τη μηχανογραφική επεξεργασία των στοιχείων του υποψηφίου.

ε) Η δήλωση προτίμησης κάθε υποψηφίου στην αίτηση −μηχανογραφικό δελτίο αντιπροσωπεύει την αυθεντική έκφραση της θέλησής του, η οποία είναι οριστική και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να συμπληρωθεί ή να τροποποιηθεί μετά την οριστική ηλεκτρονική παραλαβή του.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, οι υποψήφιοι τα καταθέτουν στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά της κατηγορίας τους κατά την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής τους, όπως οι ίδιοι με την Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 έχουν δηλώσει. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους οι εισαχθέντες προσέρχονται στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος εισαγωγής κατά τις ημερομηνίες εγγραφής. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής ή του Τμήματος, μετά τον έλεγχο

των δικαιολογητικών, εγκρίνεται η εγγραφή των εισαγομένων , μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών, από τη λήξη της ημερομηνίας εγγραφής. Η απόφαση εγγραφής ανακοινώνεται από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος αρμοδίως. Αντίγραφο αυτής κοινοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υπόκειται στη διαλυτική αίρεση έγκρισης νομιμότητας της τελευταίας από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του ΤΕΙ. Εάν το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιοτου ΤΕΙ κρίνει ότι η εγγραφή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, στην περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων και ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων

δικαιολογητικών, τότε δεσμεύεται η Γενική Συνέλευση του Τμήματος να την ανακαλέσει με οριστική απόφαση διαγραφής από τους καταλόγους της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους ενδιαφερομένους και στο Υπουργείο Παιδείας για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Παι− δείας, Δια Biou Μάθησης και Θρησκευμάτων κύρωσης των πινάκων εισαγωγής υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά το μέρος που αφορά τη διαγραφή αυτών και τον αποκλεισμό τους κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής από

όλα τα Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι ή Σχολές».

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της εγγραφής λόγω αποκλειόμενης πάθησης ο υποψήφιος εισάγεται σε επόμενη σχολή προτίμησης του μηχανογραφικού δελτίου με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με την προϋπόθεση ότι έχει βαθμό απολυτηρίου ή πτυχίου κατά περίπτωση ίσο ή μεγαλύτερο με αυτό του τελευταίου εισαχθέντα στο συγκεκριμένο τμήμα και ότι η πάθησή του του επιτρέπει την εισαγωγή του σ’ αυτό».

Β. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 καταργείται.

Πηγή: esos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου