Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Βαγγέλης Γεωργίου - Οι οροθετικοί βλάπτουν σοβαρά την υγεία;

Θυμόμαστε όλοι την χειραψία του Τομ Χανκς με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στην ταινία Φιλαδέλφεια. Ο Χανκς υποδυόταν τον Andrew Beckett, που η εταιρεία που εργαζόταν ήθελε να τον διώξει λόγω της οροθετικότητάς του(ΑIDS). O Ουάσινγκτον από την άλλη έπαιζε το ρόλο του δικηγόρου που θα αναλάμβανε να υπερασπίσει τον Becket στο δικαστήριο. Ωστόσο ο Ουάσινγκτον, αρχικά, είχε αρνηθεί να αναλάβει την υπόθεση, παρατηρώντας με φόβο τα σημάδια της νόσου στο πρόσωπο του υποψήφιου πελάτη του. Μετά τη χειραψία, αφού ο Becket του φανέρωσε ότι έχει AIDS, o δικηγόρος έκανε τρία βήματα πίσω. Είχε σχεδόν πειστεί ότι μετά από αυτή την επαφή είχε κολλήσει τον ιό.

Ηταν μια ταινία γυρισμένη το 1993. Ύστερα από 18 χρόνια οι ρόλοι επιστρέφουν, και φαίνεται ότι στην Ελλάδα μπορούμε να τους παίξουμε πολύ καλύτερα. Μετά από 18 χρόνια αποκλείουμε τους συνανθρώπους με AIDS από κάθε δραστηριότητα ακόμα και την εκπαίδευση. Το 2010, σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στο Κέντρο Ζωής, από την Δ/νση Πρόνοιας Μυτιλήνης, ιδιωτικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα διέγραψε ένα οροαρνητικό αγοράκι 9 ετών του οποίου η μητέρα είναι οροθετική, με τη δικαιολογία ότι το παιδί έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας, στο ίδρυμα φιλοξενούνται μόνο υγιή παιδιά.

Πέρυσι, οροθετικός υποψήφιος παίχτης τηλεοπτικού παιχνιδιού αποσύρθηκε «οικειοθελώς» από το παιχνίδι. Την απόφασή του αυτή βέβαια την ανακοίνωσε και στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» για να δουν και αυτοί πόσο οικειοθελής ήταν αυτή η αποχώρηση.

Πάντως, σύμφωνα με το Κέντρο Ζωής, προς τα τέλη του 2011 με αρχές του 2012, είναι πιθανό να ξεπηδήσει υπόθεση οροθετικής εγκύου η οποία αντιμετωπίστηκε υπο περίεργες συνθήκες κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Κατά μέσο όρο, στο Κέντρο Ζωής δέχεται 10-15 καταγγελίες ετησίως για παραβιάσεις δικαιωμάτων που οφείλονται στην οροθετικότητα. Βέβαια ελάχιστοι θέλουν να προχωρήσουν νομικά καθώς από τη μία φοβούνται την έκβαση της δίκης αλλά και τον συνεπακόλουθο κοινωνικό στιγματισμό. Την τελευταία δεκαετία περίπου μόνο 5 περιπτώσεις παραβιάσεων έχουν προχωρήσει σύμφωνα με την υπεύθυνη κοινωνικής υπηρεσίας του Κέντρου Ζωής, Άννα Καβούρη. Οι προκλήσεις σε σχέση με τα δικαιώματα είναι πολλές, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν τα δικαιώματα των οροθετικών. Η προστασία τους απορρέει μόνο από τις παγκόσμια παραδεκτές αρχές περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, τις διεθνείς συμβάσεις και διακηρύξεις, το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πάντως να θυμίσω ότι ο κινηματογραφικός δικηγόρος συνάντησε τυχαία τον Becket σε μια βιβλιοθήκη και ενώ οι υπόλοιποι αναγνώστες μελετούσαν απομακρυσμένοι για να μη κολλήσουν, αυτός έκατσε δίπλα του να μελετήσουν την υπόθεσή του νέου του πελάτη! Και αυτό γιατί είχε πληροφορηθεί πλέον τι είναι το AIDS και έχοντας αντιληφθεί ότι οι οροθετικοί παραμένουν άνθρωποι.

Θυμηθείτε μόνο ότι η HIV λοίμωξη έχει πολύ συγκεκριμένους τρόπους μετάδοσης και κανείς δεν κινδυνεύει μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής.

Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου