Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Τα κατοικίδια προστατεύουν από τις αλλεργίες

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι μια γάτα ή ένας σκύλος στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στα μικρά παιδιά. Τα επιστημονικά δεδομένα, όμως, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι μελέτες υποστηρίζουν πως τα παιδιά που εκτίθενται σε γάτες ή σκύλους κατά το πρώτο έτος της ζωής τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία αργότερα στη ζωή τους.

Στη νεώτερη από τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα στην επιθεώρηση «Clinical & Experimental Allergy», επιστήμονες από το Νοσοκομείο Χένρι Φορντ, στο Ντιτρόιτ, παρακολούθησαν 566 αγόρια και κορίτσια έως την ηλικία των 18 ετών.

Οπως διαπίστωσαν, όσα είχαν μοιραστεί το σπίτι τους με μία γάτα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία στα ζώα σε σύγκριση με όσα παιδιά δεν συμβίωναν με γάτα όταν ήταν βρέφη. Επίσης, μειωμένος κίνδυνος παρατηρήθηκε στα αγόρια που ζούσαν μαζί με σκύλο, αν και η αντίστοιχη μείωση στα κορίτσια δεν ήταν εξίσου σημαντική.

Η έκθεση σε κατοικίδια μετά την ηλικία του ενός έτους δεν φάνηκε να κάνει μεγάλη διαφορά στην ευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα των κατοικιδίων.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) έδειξε πως τα παιδιά που εκτίθενται σε δύο γάτες ή σκύλους κατά το πρώτο έτος της ζωής τους έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν, μεγαλώνοντας, αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης και στα αγριόχορτα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου