Με προσανατολισμό στη μουσική των Βαλκανίων και της Μεσογείου θα στηθεί στον προβλήτα Α’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης το πολυπολιτισμικό φεστιβάλ «Μουσικές του κόσμου», στις 5, 6 και 7 Ιουλίου, με σκοπό τη μουσική συνδιαλλαγή μεταξύ κοινού και μουσικών διαφορετικών παραδόσεων και επιρροών.
Συγκροτήματα που δημιουργούν στη βάση του πειραματισμού, του αυτοσχεδιασμού και της διαρκούς μουσικής αναζήτησης θα παρασύρουν το κοινό στις ανεξάντλητες όσο και πολύπλευρες μουσικές καταβολές των Βαλκανίων και των χωρών που περιβάλλουν τη λεκάνη της Μεσογείου.
Στις 5 Ιουλίου στις 21.00 στον Προβλήτα Α΄ θα εμφανισθεί το Τρίο της Μάρθας Μαυροειδή (Μάρθα Μαυροειδή-saz, φωνή / Γιώργος Βεντούρης - κοντραμπάσο / Γιάννης Αγγελόπουλος - κρουστά)
Φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί, βαλκανικές μελωδίες, ασύμμετροι ρυθμοί, δοξάρι, μπαγκέτες, πετάλια.
Η Μάρθα Μαυροειδή θα παρουσιάσει τις καινούριες τις συνθέσεις με ένα τρίο “πυρηνικό”: ηλεκτρική λάφτα, κοντραμπάσο και τύμπανα. Τα κομμάτια συνδυάζουν στοιχεία από τις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων με σύγχρονη αρμονία και αυτοσχεδιασμό. Οι τρεις καλλιτέχνες ενώνουν τις πολύπλευρες μουσικές τους καταβολές, δημιουργώντας μία νέα μουσική γλώσσα.
Μάρθα Μαυροειδή: ηλεκτρική λάφτα, σάζι, φωνή
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα
Αμέσως μετά το Κουαρτέτο του Κώστα Θεοδώρου (Παντελής Στόικος- τρομπέτα / Κυριάκος Ταπάκης -μαντόλα, ούτι, ταμπούρα / Κώστας Θεοδώρου - κοντραμπάσο, νταούλι / Κώστας Αναστασιάδης - κρουστά) θα παρουσιάσει τραγούδια «κυκλοθυμικά» για φεγγάρια και για πρόσωπα. Ιστορίες με ήχους, φωνές, σιωπές. Χοροί… Κι άλλοι χοροί!
“Μια μουσική καινούρια -με ήχους οικείους, απαλλαγμένη από την πρωτοκαθεδρία του λόγου, χωρίς στερεότυπα διακρίσεων μεταξύ των μουσικών ειδών, χωρίς καταναγκασμούς ως προς τη χρονική διάρκεια των κομματιών, χωρίς λειτουργικές σκοπιμότητες ως προς το κοινό των ακροατών (για να χορέψει ή να τραγουδήσει), χωρίς ιεραρχήσεις μεταξύ βασικού θέματος και παραλλαγών, όπως και μεταξύ της δεδομένης μουσικής σύνθεσης και των αυτοσχεδιασμών.”
Στις 6 Ιουλίου στις 21.00 το ντουέτο της Μαρίας Δαύκα (μπαγιάν) και του Κώστα Θεοδώρου (κρουστά & κοντραμπάσο) θα «γλεντήσει» επί σκηνής, με “Tραγούδια δίχως λόγια” από τη Μακεδονία αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Μαρία Δαύκα με βιώματα από το χώρο των παραδοσιακών χορών, όντας δεινή χορεύτρια η ίδια, μετατρέπει την κίνηση σε ήχο με εξαιρετική φρεσκάδα και δεξιοτεχνία.
Αμέσως μετά θα εμφανισθεί η φημισμένη Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui μαζί με την ερμηνεύτρια Εύα Ψυλλάκη.
H Τυνήσια τραγουδίστρια της μεσογειακής μουσικής Lamia Bedioui, σε συνεργασία με την ηθοποιό και ερμηνεύτρια από την Κρήτη, Εύα Ψυλλάκη, θα συναντηθούν στη μουσική παράσταση “AROMA MEDITERRANEΟ”.
Το μεθυστικό άρωμα, οι ήχοι και οι εικόνες της Μεσογείου που ξετυλίγονται ανάγλυφα μέσα από τις ιστορίες των τραγουδιών, συμπληρώνονται από σύντομα, μικρά κείμενα με τη συνοδεία κρουστών.
Η ιδιαίτερη συναισθηματική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τους λαούς της Μεσογείου, σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις της ζωής προβάλλεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα αντιθέσεων: το διονυσιακό στοιχείο της χαράς, του ξέφρενου γλεντιού και του παθιασμένου έρωτα συνυπάρχει με το στοιχείο της δραματικότητας, υφαίνοντας ένα μουσικό σύνολο γεμάτο εναλλαγές σε ηχοχρώματα και διαθέσεις, που παρασέρνει το θεατή στα μυστικά μονοπάτια της περιοχής.
Στις 7 Ιουλίου στις 21.00, ο Ziad Rajab (ud, φωνή) θα συστήσει στο κοινό την παραδοσιακή μουσική της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου. Στα μουσικά όργανα που ο ίδιος κατασκευάζει, χρησιμοποιεί τα καλύτερα ξύλα, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην ποιότητα του ήχου. Αναζητά νέους τρόπους και μεθόδους στην κατασκευή, με στόχο την τελειοποίηση του οργάνου αισθητικά και την καλύτερη δυνατή απόδοση του ήχου.
Στη βάση του αυτοσχεδιασμού ο γνωστός μουσικός δημιουργεί «εικόνες» από τις χίλιες και μία νύχτες... μετατρέποντας τους στίχους και τα μουσικά ακούσματα σε «αραβουργήματα».
Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρει το συγκρότημα Λωξάντρα.
Οι 12 μουσικοί αφού μελέτησαν ενδελεχώς την αστική μουσική παράδοση των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, (meyhane-καφέ αμάν) αναζήτησαν τις κοινές ρίζες αυτής της μουσικής, με την τσιγγάνικη μουσική παράδοση, την ελληνική δημοτική μουσική, την κλασική οθωμανική και τη νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, τους ήχους του Αραβικού κόσμου, τη σεφαραδίτικη μουσική και τέλος τα μουσικά ιδιώματα του Καυκάσου και των Βαλκανίων. Το αποτέλεσμα είναι ένα μουσικό σύμπλεγμα γνωστών ακουσμάτων που θα οδηγήσει το κοινό σε μουσικά μονοπάτια που χάνονται στο βάθος του χρόνου.
Το φεστιβάλ «Μουσικές του κόσμου» θα λήξει με ένα Concert-party έκπληξη. Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Info
Τοποθεσία Λιμάνι Θεσσαλονίκης, εξωτερικός χώρος Προβλήτας Α
Ημερομηνία 5,6,7 Ιουλίου 2011, ώρα: 21.00
Τιμές εισιτηρίων Είσοδος Ελεύθερη
Πηγή: culturenow
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου