Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Προβολή: Ευγένιος Τριβιζάς "Επιστήμη και Φαντασία"



Τα πρώτα 15 λεπτά από την εναρκτήρια διάλεξη του συγγραφέα και καθηγητή εγκληματολογίας Ευγένιου Τριβιζά στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Αθήνα, 30-11-2007). Διάρκεια 1 ώρα και 6 λεπτά. 


Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη διάλεξη (διάρκειας 1 ώρα και 6 λεπτών) στη διεύθυνση:
http://www.homeopathy.gr/homeopathy/eugene-trivizas.html

... Αυτό είναι η φαντασία, η ικανότητα να φανταζόμαστε το ανύπακρτο. Η διαδικασία να σχηματίζουμε στο νου μας εικόνες ή ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα. Και αυτή η ικανότητα έχει άμεση σχέση με την επίλυση προβλημάτων και την επιστημονική σκέψη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επίλυση προβλημάτων και η επιστημονική πρόοδος δεν είναι τίποτα άλλο από εφαρμοσμένη φαντασία. Ο George Bernard Shaw, το εκφράζει απλά και περιεκτικά σε μία μόνο φράση: "η φαντασία είναι η αφετηρία της δημιουργίας" ... Πρέπει να λοιπόν να καταλάβουμε ότι δεν είναι η γνώση εκείνο που πυροδοτεί την πρόοδο, είναι η φαντασία. Η γνώση είναι στατική, η φαντασία δυναμική. Η φαντασία είναι ο μαιευτήρας της επιστημονικής προόδου, ο προθάλαμος της κάθε νέας πραγματικότητας. Εξ'ού και η ρήση του Αίνστάιν, "η φαντασία είναι σπουδαιότερο εφόδιο από τη γνώση επειδή η γνώση περιορίζεται σε αυτό που καταλαβαίνουμε μια δεδομένη, μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει όλα αυτά που θα κατανοήσουμε και θα γνωρίσουμε στο μέλλον"...

Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απομαγνητοφωνημένη διάλεξη του Ε.Τριβιζά στο περιοδικό Ομοιοπαθητικά Νέα, τεύχος 18 (σελίδες 6-17).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου