Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Κλείνει η Νέα Ελεούσα - Στόχος η πλήρης αποϊδρυματοποίηση των παιδιών

Το ίδρυμα που φιλοξένησε για 34 χρόνια παιδιά και ενήλικες με νοητική υστέρηση, σε λίγο καιρό θα ανήκει στο παρελθόν

Στο ίδρυμα απέμειναν δώδεκα άτομα, τα οποία, με βάση μελέτη εμπειρογνωμόνων, βρίσκονται σε διαδικασία αποϊδρυματοποίησης

Νέα Ελεούσα, ένα όνομα που στο παρελθόν αποτέλεσε μελανό σημείο του τόπου, ένα όνομα που για πολλούς ήταν η λύση τους και η ανακούφισή τους αφού φιλοξενήθηκαν τα παιδιά τους. Ένα όνομα που τελικά σβήνει. Δεν διώχνει τους φιλοξενούμενούς του, αλλά τους οδηγεί σε νέα σελίδα της ζωής τους, αυτήν της επανένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο.

Είναι γεγονός ότι η Στέγη έγινε γνωστή και στο ευρύ κοινό πριν από λίγα χρόνια, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες συγγενών των παιδιών που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα. Οι καταγγελίες προκάλεσαν συγκλονισμό, αποτροπιασμό, στην κοινωνία μας, καθώς δακτυλόδειχναν τη στέγη για περιστατικά εγκλεισμού, βιαιότητας και εκφοβισμού. Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν, με το Υπουργείο Εργασίας και το Υγείας να φαίνονται αποφασισμένα να υλοποιήσουν τα νέα σχέδια.

Άρχισε η αποϊδρυματοποίηση

Με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις για την αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρίες και την ένταξή τους στην κοινωνία, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με επιτυχία εννέα «Σπίτια στην Κοινότητα», τα οποία είναι κατανεμημένα στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Αμμοχώστου (Παραλίμνι). Συγκεκριμένα στη Λευκωσία υπάρχουν επτά σπίτια και λειτούργησαν δύο νέες δομές το Φεβρουάριο 2010. Λειτουργεί επίσης ένα σπίτι στη Λεμεσό και ένα στο Παραλίμνι.

Στα οκτώ «Σπίτια στην Κοινότητα» φιλοξενούνται πέντε ενήλικα άτομα, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη Στέγη για ΄Ατομα με Σοβαρή Νοητική Υστέρηση «Νέα Ελεούσα», ενώ στο ένα Σπίτι στην επαρχία Λευκωσίας φιλοξενούνται έφηβοι με ελαφριά νοητική αναπηρία.

Ο θεσμός των Σπιτιών, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ατόμων με σοβαρή νοητική και κινητική αναπηρία, κάνει σεβαστή την ιδιωτική τους ζωή και επιτυγχάνει την κοινωνικοποίησή τους δίπλα από τους συμπολίτες τους. «Τα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία των Σπιτιών στην Κοινότητα είναι εμφανή στις αντιδράσεις των ενοίκων, του προσωπικού και των γονιών των ενοίκων».

Τα 12 παιδιά της Στέγης

Στο ίδρυμα απέμειναν δώδεκα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, τα οποία, σύμφωνα με τη Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, φιλοξενούνται ως δομές εντός του κτιρίου και βρίσκονται σε μια διαδικασία αποϊδρυματοποίησης, με βάση μελέτη εμπειρογνωμόνων, για να μεταφερθούν, όπως και άλλα παιδιά, στα «σπίτια της κοινότητας».

Πιο αναλυτικά, σήμερα το ίδρυμα λειτούργει με τους 10 ενοίκους επί μονίμου βάσεως και δύο άτομα επί ευημερούσας φροντίδας, ως μικρές δομές μέσα στη μεγάλη ομάδα με εξειδικευμένα και εξατομικευμένα προγράμματα. Δηλαδή, οι ομάδες των ιδρυματικών και νοσηλευτικών λειτουργών. Οι εν λόγω ομάδες εργάζονται με τα παιδιά καθημερινά και στη βάση των ατομικών τους προγραμμάτων.

Όπως ξεκαθάρισε η κ. Χαραλάμπους, σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε σχέση με την επιβίωση των παιδιών που απέμειναν στη Νέα Ελεούσα και θα μετακινηθούν στα σπιτάκια, γιατί ήδη γίνονται όλες οι ενέργειες για την αποϊδρυματοποίησή τους κάτω από την επίβλεψη ειδικών».

Το ιστορικό του «ξηλώματος»

Από τον Ιούνιο του 2008 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων άρχισε να παίρνει μέτρα για βελτίωση των συνθηκών και αναβάθμιση των υπηρεσιών στο Ίδρυμα Νέα Ελεούσα, με τελικό στόχο την πλήρη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών. Οι εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, της επιτρόπου προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, η έκθεση του ερευνώντα λειτουργού που διορίστηκε από το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οδήγησαν τη Σωτηρουλλα Χαραλάμπους με τους τεχνοκράτες του υπουργείου να δρομολογήσουν σειρά μέτρων με στόχο τη συνολική επίλυση των προβλημάτων που προέκυπταν.

Δεν έπρεπε, αλλά έγινε…

Έχουν περάσει δεκαετίες για να μάθουμε πριν από περίπου τρία χρόνια, μέσα από τα πορίσματα των ειδικών, ότι μερικά από τα παιδιά που διέμεναν στη Νέα Ελεούσα δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Βέβαια, η κ. Χαραλάμπους σε δηλώσεις της επαναλαμβάνει ότι λειτουργούν ως ξεχωριστή δομή και μάλιστα έχει περιοριστεί ο χρόνος εγκλεισμού τους αφού ενισχύθηκε το προσωπικό με επιπρόσθετη βάρδια. «Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τη μετακίνηση όλων των παιδιών στα σπιτάκια του Αγίου Χριστοφόρου».

Νοσηλευτές και ιδρυματικοί επί 24ώρου βάσεως

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ εργοδοτούνται νοσηλευτικοί και ιδρυματικοί λειτουργοί επί 24ώρου βάσεως και αν κριθεί απαραίτητο, με τη μεταφορά των παιδιών σε σπιτάκια, σύμφωνα με την Υπ. Εργασίας, το προσωπικό θα ενισχυθεί. Επί τούτου επισήμανε ότι τα μέτρα και οι αλλαγές γίνονται βάσει του πορίσματος του ερευνώντα λειτουργού.

Άξιον λόγου το γεγονός ότι μέχρι πέρσι οι νοσηλευτές που βρίσκονταν στη στέγη για να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών, ήταν της ψυχιατρικής κλινικής. Το Υπ. Εργασίας, ωστόσο, για διάφορους λόγους έκρινε σωστό να ζητήσει από το Υπ. Υγείας να στελεχωθεί το ίδρυμα μόνο με νοσηλευτές της γενικής ιατρικής. Έτσι η στέγη σήμερα για τις ανάγκες των φιλοξενουμένων λειτουργεί με οχτώ νοσηλευτές γενικής ιατρικής και γύρω στους είκοσι ιδρυματικούς λειτουργούς, όπως επίσης και με προσωπικό για την καθαριότητα και υγιεινής της στέγης.

Η ιστορία της Στέγης

ΚΑΤΑ τις αρχές της δεκαετίας του '70, το Σωματείο Ελληνίδων Κυριών «Ένωση» Λευκωσίας λειτούργησε πάνω σε εθελοντική βάση, στην οδό Μετοχίου, το πρώτο Κέντρο Φροντίδας Παιδιών με Βαριά Νοητική Υστέρηση, με την επωνυμία «Ελεούσα».

Η «Ελεούσα» ανέστειλε τη λειτουργία της το 1974, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής του 1974, παρουσιάστηκε έντονα και σε παγκύπρια βάση το σοβαρό πρόβλημα φροντίδας των παιδιών με βαριά νοητική υστέρηση, ως αποτέλεσμα των στεγαστικών, οικονομικών και άλλων κοινωνικών προβλημάτων που προέκυψαν από τα γεγονότα. Οι οικογένειες που παραδοσιακά φρόντιζαν τα παιδιά τους στο σπίτι, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εργασία, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός παιδιών με σοβαρή νοητική υστέρηση να φροντίζονται στο Ψυχιατρείο ή σε Στέγες Ηλικιωμένων. Το 1976 η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέλαβε εξολοκλήρου το κόστος για την ανέγερση ιδρύματος φροντίδας παιδιών με σοβαρή νοητική υστέρηση στη Λευκωσία.

Το Σεπτέμβρη του 1977, με την αποπεράτωση του κτιρίου, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας λειτούργησαν τη Στέγη «Νέα Ελεούσα», όπου οι πρώτοι ένοικοί της ήταν τα παιδιά που αρχικά φροντίζονταν στην «Ελεούσα».

Θα λειτουργεί ως Φυσιοθεραπευτήριο

Η ΝΕΑ Ελεούσα, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, θα λειτουργεί ως κέντρο παροχής υπηρεσιών σε ημερήσια βάση και θα εξυπηρετεί όλα τα άτομα, είτε μένουν στο χώρο μέχρι την αποϊδρυματοποίησή τους είτε στα σπιτάκια. «Οι υπηρεσίες που θα τους παρέχονται θα είναι όλες όσες αφορούν στα προγράμματα θεραπείας τους -μουσικοθεραπεία, εργοθεραπεία- και έχουμε καταφέρει ήδη μετά τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων να εφαρμόζουμε προσωπικό πρόγραμμα θεραπείας για κάθε ένοικο».

Δεν είναι εύκολο πράγμα η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και χρειάζεται χρόνος και υπομονή, υπογράμμισε η κ. Χαραλάμπους.

Πηγή: sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου