Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ημερίδα: "Προσβασιμότητα κοινόχρηστων χώρων και κτιρίων- Το Νομοθετικό Πλαίσιο και η Εφαρμογή του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση"

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ μετά από πρόταση της Μ.Ε. Αρχιτεκτονικών Θεμάτων και στο πλαίσιο της ευαισθησίας του σε θέματα προσβασιμότητας ΑμεΑ και της προσέγγισης «Σχεδιάζοντας για Όλους», διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Προσβασιμότητα κοινόχρηστων χώρων και κτιρίων- Το Νομοθετικό Πλαίσιο και η Εφαρμογή του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση» με τους εξής στόχους:

  • Τον προσδιορισμό του ρόλου της Δημόσιας Διοίκησης στην προώθηση της προσβασιμότητας των δημόσιων χώρων και του «Σχεδιασμού για Όλους».
  • Την εξέταση της επάρκειας των υφιστάμενων διαδικασιών εποπτείας και ελέγχου των μελετών και των κατασκευών δημοσίων έργων (ιδιαίτερα των ανοικτών δημόσιων χώρων) ως προς την εφαρμογή των προδιαγραφών προσβασιμότητας και του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
  • Την εξέταση της επάρκειας των υφιστάμενων προδιαγραφών προσβασιμότητας, του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και της δυνατότητας ανάπτυξης διαδραστικών διαδικασιών επικαιροποίησης του.
  • Την εξέταση της δυνατότητας συγκρότησης ενός τεχνικού δικτύου προσβασιμότητας με μέλη μηχανικούς της Δημόσιας Διοίκησης τα οποία ασχολούνται με θέματα προσβασιμότητας.
Τα παραπάνω θα εξεταστούν στο πλαίσιο του νέου χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτός προέκυψε από το Σχέδιο Καλλικράτης.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011, ώρα 9.00 π.μ. στην αίθουσα «6» του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» της HELEXPO Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι:
9.00-9.30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ - ΚΑΦΕΣ
9.30-10.00 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
10.00-10.30 Προσβασιμότητα: κλειδί για την εξίσωση των ευκαιριών για τα ΑμεΑ αλλά και βασική προϋπόθεση της αειφόρου ανάπτυξης.
Χριστοφή Μαρίλυ, Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, Εμπειρογνώμων προσβασιμότητας, Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας ΥΠΕΚΑ, Συνεργάτης ΕΣΑμεΑ.
10.30-10.50 Θεσμικό πλαίσιο για της σύσταση της Επιτροπής Προσβασιμότητας ΥΠΕΚΑ (Γ.Ο.Κ. άρθρο 28, παρ. 9). Αντικείμενο και τρόπος λειτουργίας.
Χολέβα Λένουσα, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, Γραφείο Μελετών ΑμεΑ ΥΠΕΚΑ.
10.50-11.10 Βασικό νομοθετικό πλαίσιο και προδιαγραφές για την προσβασιμότητα ΑμεΑ
Πολυχρονίου Ιωάννης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊστάμενος Γραφείου ΑμεΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας ΥΠΕΚΑ.
11.10-11.30 «ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ 2.0»: από το «malware» στο «smartware»!
Θεοδώρου Αντώνης, Διοικητικός Υπάλληλος Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Προϊστάμενος του Τμήματος Προσβασιμότητας ΑμεΑ του ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ. / Γ.Γ.Δ.Δ.Η.Δ.
11.30-11.50 Ρόλος, θέσεις και εργαλεία των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την προσβασιμότητα.
Κεσίσογλου Πρόδρομος, Προϊστάμενος Επιθεωρητής του Περιφερειακού Γραφείου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη.
11.50-12.10 Η προσβασιμότητα και η αυτονομία ως αναγκαίες προϋποθέσεις άσκησης θεμελιωδών ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων από τα άτομα με αναπηρία.
Τσιουλάκης Ράλλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ
12.10-13.00 Ερωτήσεις
13.00-13.30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ - ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ
13.30-15.00 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
- Σχέδιο Δράσης για την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε προσβάσιμη πόλη.
Φραγκίδου Λάουρα Αρχιτέκτων, Λαφτσίδου Σέβη Πολιτικός Μηχανικός, Γκατζιωνή Μαρία Ηλεκτρολόγος, Γραφείο ΑμεΑ Δήμου Θεσσαλονίκης
- Γραφεία Προσβασιμότητας ΑμεΑ ΝΠΔΔ: η περίπτωση του ΑΠΘ.
Ναλμπάντης Δημήτριος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος, Υπεύθυνος Γραφείου Προσβασιμότητας ΑμεΑ ΑΠΘ.
Προσβασιμότητα Ατόμων με προβλήματα όρασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Μπλαβάκη Χριστίνα, Οργανωτική Γραμματέας & Καλλέ Λίνα, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας Προσανατολισμού & Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών /Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας
- Η καθημερινότητα του χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Αυγουστίδης Γεώργιος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης& Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων
- Αρχιτεκτονική και προσβασιμότητα.
Χαρά Τύρη φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, Μενού Κωνσταντίνα φοιτήτρια Ψυχολογίας, μέλη της ομάδας προσβασιμότητας Α.Π.Θ & Βαβύλη Φανή Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ
- Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης - Η προσπάθεια.
Νικηφορίδης Πρόδρομος, Αρχιτέκτων Μηχανικός
- Ανάπτυξη ενός Προτύπου Αξιολόγησης & Συνεχούς Βελτίωσης της Προσβασιμότητας σε επίπεδο Δήμου.
Παναγιώτης Τσαλής, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.
15.00-17.00 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - Ερωτήσεις - Συζήτηση - Συμπεράσματα
Πηγή: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου