Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Από το δημοτικό στο γυμνάσιο: Μια συγκλονιστική εμπειρία!

Μέσα από οπτικό υλικό και ζωγραφίζοντας τους φόβους, τις αγωνίες και τις ελπίδες τους, οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού του 12ου Δημοτικού Σχολείου στην Καλαμαριά παίρνουν μια πρώτη γεύση της νέας πραγματικότητας που τους περιμένει στο γυμνάσιο.
“Πρόκειται για μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των παιδιών και γνωριμίας τους με το καινούργιο περιβάλλον. Οι ζωγραφιές των παιδιών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τα παιδιά απεικονίζουν τις σκέψεις τους, τις αγωνίες τους, και είναι μοναδική εμπειρία και για εμάς τους μεγαλύτερους, που ξεχνάμε τι σημαίνει να είσαι παιδί. Για παράδειγμα, τα κυριότερα προβλήματα των μαθητών της Στ’ δημοτικού είναι ότι, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν τα μεγαλύτερα παιδιά, ξαφνικά στο γυμνάσιο γίνονται ξανά τα... πρωτάκια, και αυτό τα φοβίζει, τα κάνει να αισθάνονται ανασφάλεια. Πολλοί μαθητές χάνουν τους φίλους και τους συμμαθητές τους, μαζί με τους οποίους πέρασαν έξι χρόνια στο δημοτικό. Άλλα πάλι ανησυχούν με την εναλλαγή των καθηγητών. Χαρακτηριστικά, ένας μαθητής της Στ’ Δημοτικού στη συζήτηση που κάναμε στην τάξη περιέγραφε τους καθηγητές ως... μυστήριους ανθρώπους, εννοώντας προφανώς ότι δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο αλλάζουν τη μία τάξη μετά την άλλη”. Τα παραπάνω διηγείται η Μαρία Σαρακίνη, σχολική σύμβουλος του ΚΕΣΥΠ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που μαζί με τη συνάδελφό της Αγνή Πλιάκα έκαναν φέτος πιλοτικά δύο προγράμματα ενημέρωσης στο 12ο και 69ο Δημοτικό Σχολείο. “Σίγουρα τα προγράμματα αυτά γνωριμίας πρέπει να επεκταθούν. Είναι αναγκαίο οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους να προετοιμαστούν ψυχολογικά για το νέο περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν στο γυμνάσιο”, τονίζει η κ Σαρακίνη.

Εκδηλώσεις και εφημερίδες για τους μαθητές
Στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς βρήκαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με άνδρες της τροχαίας και με διασώστες, λαμβάνοντας μαθήματα για τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να κινείται και να κολυμπά με ασφάλεια.
Λίγες ώρες πριν την εκπνοή του σχολικού έτους -τα μαθήματα για τα δημοτικά σχολεία λήγουν σήμερα 15 Ιουνίου-, τα σχολεία της πόλης παρουσιάζουν τη δουλειά τους με κέφι, μεράκι και φαντασία, τόσο από τους ίδιους τους μαθητές όσο και από τους εκπαιδευτικούς τους. Μελοποιημένα τραγούδια του Ελύτη, του Σεφέρη αλλά και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ξεχύνεται από τις σχολικές αυλές μαζί με τις ευχές για ένα καλό καλοκαίρι. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που έφεραν αναστάτωση τόσο στον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων όσο και των οικογενειών, οι πρωτοβουλίες δεν λείπουν.
Άλλο ένα παράδειγμα “καλής πρακτικής” δίνει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων αλλά και διδασκόντων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων, που πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε την 20σέλιδη μαθητική εφημερίδα “Μαθητικές δημιουργίες και τα μυαλά στο... διάβασμα”. “Ίσως πρόκειται για μία από τις λίγες σχολικές εφημερίδες για τις οποίες εργάστηκαν και τα 185 παιδιά του σχολείου μας”, δηλώνει περήφανα στη “Μ” ο πρόεδρος του συλλόγου, Μάκης Ευγενιάδης. Η... φρέσκια εφημερίδα θα κυκλοφορεί κάθε χρόνο και μάλιστα οι μαθητές είναι πλέον έτοιμοι να εκδίδουν δύο με τρία τεύχη κάθε χρονιά, επιλέγοντας θέματα από τις εκδηλώσεις της σχολικής μονάδας, θέματα διατροφής, άθλησης, αλλά και προδφέροντας πλούσια ενημέρωση για όλα τα γεγονότα που απασχολούν τους μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου