Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Παραγωγός του μήνα από το Fair Trade: Εργαστήρι Jacaranda


Το εργαστήρι Jacaranda συνεργάζεται με το Σχολείο για Διανοητικά Ανάπηρους στο Ναιρόμπι της Κένυας. Τα άτομα που συμμετέχουν φτιάχνουν κοσμήματα από ορείχαλκο και χειροποίητες χάντρες, περισσότερες από τις οποίες είναι κεραμικές. Κάθε σκουλαρίκι αποτελεί ένα μικρό γλυπτό. Το εργαστήρι προσφέρει δουλειά σε τριάντα άτομα με νοητικά προβλήματα.
Υπάρχουν πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά με κάποιας μορφής αναπηρία στην Κένυα και κάτω από το 15% αυτών έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η Jacaranda είναι ένα από τα ελάχιστα ιδρύματα αφιερωμένα στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση αυτών των παιδιών. Οι απόφοιτοι του σχολείου απασχολούνται στο εργαστήρι όπου παίρνουν βασική εκπαίδευση στη μεταλλουργία και την κατασκευή χαντρών. Αρχικά οι μόνες χρηματοδοτήσεις προέρχονταν από σποραδικές δωρεές. Σήμερα, μέσα από τη συνεργασία με το δίκτυο fair-trade έχει επιτευχθεί σταθερή χρηματοδότηση του εργαστηρίου και η πρόσβαση σε αγοραστές των κοσμημάτων. 
Τα σχέδια είναι απλά έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν από τους τεχνίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ειδικά νοητικά ή κινητικά προβλήματα. Η Mary Enjiri ο Stephen Kabuya και δεκάδες άλλοι τεχνίτες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και να συντηρούν τον εαυτό τους με τις δικές τους δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου