Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Συνέδριο: "Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες: μια πρόκληση για το σχολείο και την κοινωνία"

Η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, το Παράρτημα Μακεδονίας της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Παράρτημα της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο, με θέμα: «Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες: μια πρόκληση για το σχολείο και την κοινωνία». Το Συνέδριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Οι σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, σε διεθνές επίπεδο, επιβάλλουν την εξασφάλιση γνώσεων και την ανάπτυξη δυνατοτήτων και δεξιοτήτων, που θα επιτρέψουν στους μαθητές να οραματιστούν και να διαμορφώσουν νέες προοπτικές στο πεδίο της εκπαίδευσης, της εργασίας και της κοινωνικής συνύπαρξης. Στα πλαίσια αυτά, το σχολείο καλείται να αναπτύξει την ενεργό μάθηση, την κριτική σκέψη, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, καθώς και το σεβασμό των δικαιωμάτων του άλλου. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες συχνά έχουν περιορισμένες ευκαιρίες μάθησης και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, εξαιτίας της ανεπάρκειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της ακαταλληλότητας των εκπαιδευτικών δομών και της αδυναμίας του σχολείου να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στον ενταξιακό και κοινωνικοποιητικό του ρόλο. Για το λόγο αυτόν, η αναθεώρηση του προσανατολισμού του σχολείου αποτελεί αναγκαιότητα και νέα πρόκληση για την κοινωνία.

Το Διεθνές Συνέδριο «Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες: μια πρόκληση για το σχολείο και την κοινωνία» πρόκειται να ολοκληρωθεί την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Στόχος του Συνεδρίου είναι να δώσει την ευκαιρία σε επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικούς να προβάλουν προβληματισμούς και ερευνητικά δεδομένα με σκοπό την ώσμωση, την ανταλλαγή ιδεών και την επιστημονική εμβάθυνση σε ένα θέμα με πολλές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Ευελπιστούμε, ακόμα, ότι η διεξαγωγή του Συνεδρίου θα αποτελέσει συνδρομή στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες και θα συμβάλει στην προώθηση των αιτημάτων τους για ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση και στην κοινωνική ζωή.

Θεματικές ενότητες του Συνεδρίου:
• Θεσμικό, φιλοσοφικό και ιστορικό πλαίσιο της εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Ανίχνευση, αξιολόγηση και διάγνωση των δυνατοτήτων και των δυσκολιών των ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Προγράμματα εκπαίδευσης και μέθοδοι διδασκαλίας
• Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο γενικό σχολείο
• Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Κοινωνικές και συναισθηματικές παράμετροι στην εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Συνεργασία σχολείου - οικογένειας - κοινότητας


Περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου