Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Χρώματα και παιδικά γέλια στη Φωκίωνος Νέγρη

«Το σχολείο μας είναι σαν παιδική χαρά!» φωνάζει ένα επτάχρονο αγόρι ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε χαρούμενα γέλια και ντροπαλούς ψίθυρους. Ένα πολύχρωμο μελίσσι μαθητών έρχεται για την απογευματινή βάρδια στα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία του πεζόδρομου της Φωκίωνος Νέγρη. Αντικρίζει πολύχρωμα μπαλόνια και ζωηρά σχέδια στους μέχρι προχθές μπεζ τοίχους της αυλής.

Το γκρίζο τοπίο της πόλης παύει να αποπνέει θλίψη, παρά τον βροχερό καιρό, χάρη στους εθελοντές που, με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΕΛΙΞ, δίνουν χρώμα στην πρόσοψη των 26ου, 110ου και 131ου Δημοτικών Σχολείων.

«Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων, προτείναμε στην Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αντί να μοιράσουμε φυλλάδια, να αφήσουμε ένα έργο που θα δίνει χαρά στα παιδιά, φιλοτεχνώντας μέσα σε μια διήμερη δράση τους τοίχους των σχολείων» λέει η κυρία Έλενα Παπαλάμπρου, συντονίστρια της ΕΛΙΞ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας.

Σε μια γειτονιά του κέντρου που σταδιακά εγκαταλείπεται από τους έλληνες κατοίκους, η πρωτοβουλία μεταμόρφωσης του σχολείου σε έναν χώρο φιλικό ανοίγει στα παιδιά νέους ορίζοντες σκέψης. «Πολλά παιδιά μας πλησιάζουν και ρωτούν αν αυτή είναι η δουλειά μας και όταν τους απαντάμε "όχι, είμαστε εθελοντές και το κάνουμε χωρίς να πληρωνόμαστε γιατί μας ευχαριστεί που σας δίνουμε χαρά", ενθουσιάζονται», προσθέτει.

Είναι μια νέα κουλτούρα, όχι τόσο διαδεδομένη στην ελληνική κοινωνία, που αποκτά καθημερινά όλο και περισσότερους θαυμαστές. Ανάμεσα σε αυτούς μια παρέα τριών έφηβων κοριτσιών, που συμμετέχει πρώτη φορά σε μια ανάλογη κίνηση, μετά από παρακίνηση του καθηγητή των Αγγλικών ο οποίος ακολουθεί χρόνια τις δράσεις της ΕΛΙΞ.

«Οταν μας πρότεινε να συμμετέχουμε, είπαμε αμέσως ναι!» λέει η Σοφία. «Μας άρεσε η ιδέα της συμμετοχής, αλλά και ότι θα κάνουμε τα παιδιά χαρούμενα», συμπληρώνει η Μαριλένα. «Τα χρώματα και τα σχέδια κάνουν το περιβάλλον του σχολείου πιο ζωντανό και τα παιδιά θα έρχονται με μεγαλύτερη χαρά» προσθέτει η Ανθούσα.

Η πρόκληση να δώσουν μια καλλιτεχνική πινελιά σε ένα από τα πολλά πανομοιότυπα σχολεία της Αθήνας, αποτέλεσε έμπνευση για τις Ελένη Αβραμίδου και Ελευθερία Δανιηλίδη, που αποτελούν την ομάδα «The 3 for art». Με στόχο να αναδείξουν έναν τοίχο που τον διατρέχει μια σωλήνα φυσικού αερίου, επέλεξαν να του δώσουν προσωπικότητα. «Κάναμε τον σωλήνα ένα τεράστιο ζαχαρωτό και από πάνω ζωγραφίζουμε ένα ποδήλατο που φεύγει και πίσω του πετάνε πολύχρωμα μπαλόνια», λέει η Ελένη.

«Στα διαλείμματα τα παιδιά τρέχουν πίσω μας, θέλοντας να μας τραβήξουν την προσοχή, σαν να παίζουμε κάποιο μυστικό παιχνίδι» συμπληρώνει η Ελευθερία. Στο τέλος του μαθήματος, βλέποντας τα μπαλόνια χρωματισμένα σε έντονο κόκκινο, μπλε, πράσινο, φωνάζουν όλα μαζί, «κυρία, τα μπαλόνια είναι σαν αληθινά. Ευχαριστούμε πολύ!» και σκορπούν χαμόγελα ικανοποίησης.

Μαθητές και εθελοντές σε δράση

«Έχετε μια κονκάρδα και για μένα;» ρωτάει δειλά ένα κοριτσάκι από τη Νιγηρία την κυρία Ιωάννα Τσουκανά, συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος Eurodesk. Ενα σμήνος παιδάκια μαζεύεται γύρω της, θέλοντας να συμμετέχει, έστω φορώντας μια πολύχρωμη καρφίτσα. Πολύχρωμη όπως και το μικρό πλήθος που κατακλύζει το προαύλιο. «Το σχολείο που βρισκόμαστε είναι πολυπολιτισμικό, μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας» λέει η κυρία Τσουκανά.

Μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Νέα Γενιά σε Δράση και Eurodesk», η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας, οργανώνουν ποικίλες δράσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους νέους. «Μπορεί τα παιδιά να είναι μικρά, αλλά προσπαθούμε ομορφαίνοντας το περιβάλλον τους να τους εμφυσήσουμε την έννοια του εθελοντισμού. Το στοίχημα είναι να καλλιεργήσουμε τον εθελοντισμό σε πολλές διαφορετικές κουλτούρες και η ζωγραφική είναι ο καλύτερος τρόπος» τονίζει η κυρία Τσουκανά.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου