Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Απόσπασμα για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα

"...οι ομάδες αποκλεισμένων ανθρώπων αντιμετωπίζουν το διπλό βάρος, αφενός να υπόκεινται μέσω κανονισμών σε περισσότερους περιορισμούς και αφετέρου (όντας αποκλεισμένοι) να γίνονται λιγότερο "θεατοί", να υπολογίζονται λιγότερο.
Παραφράζοντας τον τίτλο ενός δημοσιεύματος από τη μη κυβερνητική οργάνωση "Βοήθεια στην Απόγνωση- Τέταρτος Κόσμος" (Aide a Toute detresse [ATD]- Quart Monde) θα έλεγε κανείς πως πιθανότερο είναι να συζητιέται η κατάσταση αυτών των ανθρώπων και τα ζητήματα που τους αφορούν, παρά το να συζητήσουν μαζί τους και να τους δοθεί ο λόγος, να μιλήσουν οι ίδιοι για τα ζητήματα αυτά. Από τη διπλή διακύβευση προέρχεται κατά μέγα μέρος ο κίνδυνος για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κοινωνικά ελάχιστα ευνοημένων ομάδων και η ίδια αυτή διακύβευση δικαιολογεί τη σύνδεση της αξιοπρέπειας ως ανθρώπινου δικαιώματος με τα κοινωνικά δικαιώματα".

Από το βιβλίο "Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός: Εκπαιδευτική Πολιτική στην Ευρώπη", επιμέλεια Γιώργος Τσιάκαλος  Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού Νικος Πουλαντζας, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου