Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας: Οι αλλαγές στα σχολεία αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασής του

Την πρώτη συνεδρίασή του υπό την προεδρία του καθηγητή και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αλ. Λυκουριώτη έχει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ). Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των κομμάτων του Κοινοβουλίου για θέματα Παιδείας, αλλά και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της χώρας. 
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει ένα σύντομο απολογισμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου ως σήμερα. Παράλληλα όμως θα δώσει και ένα πρώτο σχέδιο των αλλαγών που θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα σχολεία με το νέο πρόγραμμα του «Νέου Λυκείου».

Οπως έχει ήδη γράψει «Το Βήμα», οι αλλαγές θα ισχύσουν σε όλα τα σχολεία της χώρας (στο Λύκειο δεν θα ισχύσει πιλοτική περίοδος) με τη μείωση μαθημάτων πιθανότατα στα 8 από τα 14 που είναι σήμερα. Αντιθέτως στα δημοτικά και στα γυμνάσια θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την ερχόμενη σχολική χρονιά πλήρως αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών σε 140 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Πάντως, η συνεδρίαση στο ΕΣΥΠ είναι πιθανόν να γίνει τελικά χωρίς την παρουσία των καθηγητών των δημόσιων σχολείων, καθώς τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ (Ελένη Ζωγραφάκη, Θέμης Κοτσυφάκης, Ηλίας Παπαχατζής) ζήτησαν σήμερα να μην παραστεί η Ομοσπονδία στον διάλογο ενώπιον του ΕΣΥΠ. Αντ' αυτού, πρότειναν να διοργανωθεί κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τους δασκάλους την ερχόμενη εβδομάδα εναντίον των συγχωνεύσεων σχολείων.

Συνέντευξη της ΠΟΣΔΕΠ

Στη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, η υπουργός Παιδείας αναμένεται να αναφερθεί και στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση. 

Για τον ίδιο λόγο δίνει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 11.00 και η νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) υπό τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ν. Σταυρακάκη. Ο κ. Σταυρακάκης ανανέωσε τη θητεία του στην προεδρία της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου