Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ομιλία: "Τα ονόματα των Αρχαίων Μακεδόνων"

Η Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη της Βέροιας σας προσκαλεί στην ομιλία του καθηγ. Γλωσσολογίας Αντ.Μπουσμπούκη με τίτλο «Τα ονόματα των Αρχαίων Μακεδόνων» την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης 
Ο καθηγητής θα παρουσιάσει την ετυμολογία, τη μορφή και τη σημασία των ονομάτων, που έφερναν οι Μακεδόνες, και θ’ αποδείξει ότι έβαζαν στα παιδιά τους ονόματα, που τα καθοδηγούσαν στην ανάπτυξη αρετών, με τις οποίες ανδρώθηκαν, μεγαλούργησαν και διακρίθηκαν ως απαράμιλλοι σε αξιοσύνη πρωταγωνιστές στη σκηνή της Ιστορίας. 

Ετυμολογεί ακόμη το τοπωνύμιο Μακετία (Μακεδονία), τ’όνομα Κάρανος (Μυθικός γενάρχης των Μακεδόνων) και αποδεικνύει ότι τα κύρια μακεδονικά ονόματα είναι στη μορφή όμοια με τα δωρικά, καθώς οι Δωριείς προέρχονται από τους Μακεδόνες 

Λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον ομιλητή 

Γεννήθηκε στη Βέροια. Σπούδασε Ιστορία – Αρχαιολογία και Ιταλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Εξειδικεύτηκε στη ρωμανική γλωσσολογία στα πανεπιστήμια της Ρώμης, του Βουκουρεστίου και του Las Palmas (Κανάρια Ισπανίας). 
Ομότιμος καθηγητής σήμερα του Α.Π.Θ., όπου δίδαξε μαθήματα της ειδικότητάς του (ρωμανική γλωσσολογία) στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, είναι τακτικός ομιλητής στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσ/νίκης. Είναι, επίσης, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος. 


Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Έλλης 8, 59100 Βέροια. 

Τηλ. 2331024494, Fax 2331024600, http://www.libver.gr, email:info@libver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου