Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου: 3.300 τ.μ. περιμένουν τα παιδιά

Η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου μετρά μόλις τρεις διοργανώσεις - η τέταρτη πραγματοποιείται από 28 έως 31 Ιανουαρίου, πάντα στη Helexpo, της οδού Κηφισίας 39-, αλλά είναι ήδη καταξιωμένη στη συνείδηση παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών. «Νιώθουμε ότι έχουμε έναν θεσμό για το παιδικό βιβλίο, σε κλειστό χώρο», έλεγε χθες ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, πρόεδρος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Φέτος, οι εκθέτες (συνολικά 46) μειώθηκαν κατά 10%, αλλά συμμετέχουν νέοι μικροί εκδότες που επένδυσαν στο ανθηρό είδος του παιδικού βιβλίου (Εν Πλω, Δρεπανιά, Κόκκινο), καθώς και Μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό), πολιτιστικά και άλλα ιδρύματα (Λυρική Σκηνή, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου κ.ά.).

Η έκθεση σε αριθμούς: 46 εκθέτες σε 3.300 τ.μ., 127 δημιουργοί συναντούν τα παιδιά σε 200 εκδηλώσεις - 92 συγγραφείς (Ευγένιος Τριβιζάς, Βούλα Μάστορη, Λίτσα Ψαραύτη, Σοφία Ζαραμπούκα, Μάνος Κοντολέων κ.ά.), 15 εικονογράφοι, 20 ηθοποιοί, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί.

Η γνωστή «Παιδική Γωνιά» τώρα αποκτά παρέα, τη «Γωνιά των εφήβων» (με χορηγία του Public) και τη «Γωνιά των Εκπαιδευτικών και των Γονέων», επειδή «χρειαζόμαστε ενημερωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς». Επιπλέον, ένα περίπτερο θα είναι αφιερωμένο στο Ετος Ελύτη 2011, για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, ενώ ο πρώτος ηλεκτρονικός βιβλιοφιλικός κόμβος για παιδιά, «Μικρός αναγνώστης», θα κάνει πρεμιέρα στην έκθεση με δικό του περίπτερο, όπου η Εθνική Λυρική Σκηνή θα «ντύσει» με μελωδίες γνωστά παραμύθια (Σάββατο και Κυριακή). Ακόμη, ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό Τμήμα IBBY ζητεί από τους εικονογράφους να ζωγραφίσουν καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης μαζί με τα παιδιά ένα τοίχο-έργο, εμπνευσμένο από το σύνθημα «Το βιβλίο θυμάται». Την έκθεση επιχορηγεί το ΥΠΠΟΤ με 100.000 ευρώ.

Πηγή:  'Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου