Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Σεξισμός από... κούνια!

Τα κοινωνικά στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων εμφυσούνται στα παιδιά μέσω του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο, δυστυχώς ακόμα και σήμερα, διαπαιδαγωγούνται αγόρια και κορίτσια -τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο/νηπιαγωγείο- αλλά και αντανακλώνται στον διαχρονικά κατοχυρωμένο διαχωρισμό «αγορίστικων» και «κοριτσίστικων» παιχνιδιών. Κούκλες και οικιακά παιχνίδια για τα κορίτσια, αυτοκίνητα και αθλητικά παιχνίδια για τα αγόρια.

Από το τρίτο ή τέταρτο έτος της ηλικίας τους, πολλά παιδιά έχουν επίγνωση των στερεοτύπων του φύλου, σε ό,τι αφορά τη διαφορετική εικόνα, συμπεριφορές, ψυχοσύνθεση και δραστηριότητές αγοριών/κοριτσιών. Η συμπεριφορά του παιδιού διαμορφώνεται από τη συμπεριφορά των γονέων ιδιαίτερα. Αυτή η συμπεριφορά περιλαμβάνει τις διαφορές φύλου στη συμπεριφορά και τις στάσεις. Ο γονείς και άλλα σημαντικά πρόσωπα ενισχύουν συγκεκριμένες συμπεριφορές και αποθαρρύνουν ή αποδοκιμάζουν άλλες. Επιπλέον, τα παιδιά μιμούνται παρατηρώντας τη συμπεριφορά άλλων.

Η στερεοτυπική εικόνα για τα φύλα ενισχύεται όμως και από τις δραστηριότητες και επιλογές παιχνιδιού – από γονείς και παιδαγωγους- που «αρμόζουν» στο φύλο του παιδιού.

«Ευθύτητα» που σοκάρει!

Τα χαρακτηριστικά των «αγορίστικων» και των «κοριτσίστικων» παιχνιδιών
Μια ματιά σε ένα τοπικό κατάστημα παιχνιδιών

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου