Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Θέματα υγείας


Κληρονομική η... τεμπελιά
Το κομμάτι του χαρακτήρα που έχει σχέση με την εργατικότητα, δεν διαμορφώνεται μόνο από τις εμπειρίες και το περιβάλλον, αλλά και από το DNA. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη μελέτη 43ων γενεών πειραματόζωων. Σύμφωνα με τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Τέοντορ Γκάρλαντ, η τεμπελιά είναι κληρονομική όπως αποδεικνύει ένα γονιδιακό στέλεχος, το οποίο κατάφερε να απομονώσει η επιστημονική ομάδα από ποντίκια.

Προκάρδιο άλγος στα παιδιά
Το προκάρδιο άλγος στους ενηλίκους συνήθως οφείλεται σε προβλήματα των στεφανιαίων και αποτελεί πρελούδιο αυτών που θα ακολουθήσουν, όπως στηθάγχη, έμφραγμα, αιμοδυναμική μελέτη, στεφανιογραφία, «μπαλονάκι», τοποθέτηση στεντ, χειρουργική αντιμετώπιση (bypass), φάρμακα, τακτική παρακολούθηση κ.λπ.
Σύμφωνα με έρευνες, η νόσος εμφανίζεται και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισής της, προκειμένου να αποφευχθούν μελ­λο­ντικά προβλήματα με ψυχικές και κοινωνικές προεκτάσεις

Το άγγιμα του χεριού μπορεί να απαλύνει τον πόνο
Κάθε φορά που οι άνθρωποι πονάνε, συνηθίζουν να αγγίζουν με το χέρι τους το σημείο όπου εστιάζεται ο πόνος. Μια νέα έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το άγγιγμα μπορεί να απαλύνει τον πόνο.

Η μαγική «θεραπεία» της πρόληψης
Η στατιστική τα λέει όλα: όσες χώρες υιοθέτησαν μέτρα για την καλή καρδιακή υγεία του πληθυσμού είδαν τα ποσοστά θανάτων να μειώνονται στο 1/3 και ακόμη περισσότερο! Δυστυχώς η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές

Στην Ελλάδα οι ελπίδες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας Τίποτα στο μπεζ κτιριακό συγκρότημα με θέα τον Πατραϊκό Κόλπο δεν μαρτυρά ότι στο εσωτερικό του πραγματοποιούνται έρευνες αιχμής που, αν όλα πάνε καλά, θα αναβαθμίσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Στο ισόγειο, σε τρεις εργαστηριακές αίθουσες που δεν ξεπερνούν τα 150 τετραγωνικά μέτρα, δέκα επιστήμονες επιδίδονται σε μία κούρσα «πρωτοπορίας» για να φτιάξουν δύο φάρμακα: ένα που θα θεραπεύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας και ένα που θα ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση μέσω ειδικού αυτοκόλλητου επιθέματος. Και τα δύο ερευνητικά εγχειρήματα θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνια στη χώρα μας και διεθνώς πρωτοποριακά.

Μικρά γεύματα όλη μέρα
Οι έφηβοι που έχουν μικρά γεύματα όλη μέρα ζυγίζουν λιγότερο, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου