Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Καλλιεργώντας το θέατρο για παιδιά

Η κηποτεχνική, στην Ιαπωνία, εκτός από μορφή της αρχιτεκτονικής, αποτελεί από μόνη της και ένα είδος αφήγησης. Δέντρα μπονσάι, πέτρες, λίμνες, μικροί καταρράκτες και κήποι του ζεν, όλα, μέσα από ένα κώδικα συμβόλων και μεταφορών, διηγούνται, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μια δική τους ιστορία.

Με έναν τέτοιο τρόπο επιλέγει να αφηγηθεί τη δική του ιστορία, τις εντυπώσεις του από ένα μεγάλο ταξίδι, ο μικρός Σίρο, ο πρωταγωνιστής των Γιαπωνέζικων κήπων, της παράστασης του σκηνοθέτη Δημήτρη Σεϊτάνη και του Θεάτρου Νέων.

Όταν οι κήποι είναι έτοιμοι, ο Σίρο καλεί τους φίλους του να τους επισκεφθούν για να δουν και να νιώσουν κι εκείνοι όλα όσα είχε δει και είχε νιώσει στο ταξίδι του -ίσως όμως ακόμη περισσότερα και διαφορετικά. Έτσι, οι θεατές προσκαλούνται από τον ίδιο να ανέβουν στο σκηνικό χώρο, όπου κυριαρχεί ένα χαλί με κινούμενες εικόνες, δημιουργώντας μια διαδραστική επαφή μαζί τους, επιτρέποντας στον καθένα να βρει το δικό του τρόπο προσέγγισης σε εξερευνήσεις και διασκεδαστικά παιχνίδια. Οι θεατές περνούν ανάμεσά τους και οι ηθοποιοί τούς προτρέπουν να φτιάξουν και αυτοί με απλά υλικά (πέτρες, ξύλα, άμμο, φύλλα) το δικό τους μικρό κήπο...

Έτσι, μέσα από την ελεύθερη και διασκεδαστική συμμετοχή, αναπτύσσεται μια ενδιαφέρουσα θεατρική δράση, δημιουργώντας μια μορφή εικαστικής ποίησης που βασίζεται στη σχέση κίνησης, παιχνιδιού, εικόνας και ήχου.

Η παράσταση Γιαπωνέζικοι κήποι θα παρουσιάζεται από αυτήν την Κυριακή 26/9 έως το τέλος Νοεμβρίου στον καινούργιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Ακαδήμεια» (Μαραθωνομάχων 8, στην Ακαδημία Πλάτωνος, www.akademeia.gr ). Το κείμενο έγραψαν οι Δ. Σεϊτάνης και Γιάννα Ροϊλού, τη χορογραφία επιμελήθηκε η Έφη Καρακώστα, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Ελένη Στρούλια, ενώ τη μουσική φρόντισαν οι Spartaco Cortesi - Χρήστος Κραβαριώτης. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Παναγιώτης Αλεξανδράκης και Ευρυδίκη Ψαλτίδου.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου