Πίσω από τα κάγκελα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα, εκεί όπου είναι αναρτημένο το πανό «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», εργαζόμενοι, μαθητές, γονείς και το αγωνιστικό τμήμα των αναπήρων βρίσκονται χρόνια σε κινητοποιήσεις.
«Σιωπηρά αλλά σταθερά οδηγούν το ΚΕΑΤ σε διάλυση, σαν τη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης. Δεν θα το επιτρέψουμε» μας λένε με αγανάκτηση. Η οργή ξεχειλίζει. «Υπονομεύουν τη λειτουργία του και κάθε προνοιακού ιδρύματος. Η ένταξη του ΚΕΑΤ στο Δημόσιο επιβλήθηκε. Κανείς απ' όσους μας κυβερνούν εναλλάξ δεν την ήθελε. Βλέπετε, η εκπαίδευση των τυφλών κοστίζει, ενώ η εργασιακή τους εκμετάλλευση δεν αποφέρει την επιθυμητή κερδοφορία. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τα 12 από τα 25 ειδικά σχολεία της Αθήνας κλειστά λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών».
Περπατώντας προς τα γραφεία αριστερά βρίσκεται το ιστορικό «Αμπέτειον Μέλαθρον» -δωρεά των Αιγυπτίων αδερφών Αμπετ το 1910 στον τότε «Οίκο Τυφλών». Επισκευάστηκε για τον σεισμό, αλλά τα χρήματα δεν έφτασαν για αρχιτεκτονική αποκατάστασή του. Σήμερα λειτουργεί μόνο το υπόγειο.
Η ιστορία του Κέντρου ως φιλανθρωπικό ιδρύμα «Οίκος Τυφλών» ξεκινά το 1906 με πρωτοβουλία των Δ. Βικέλα και Γ. Δροσίνη. Το 1976 -ύστερα από μεγαλειώδη αγώνα των τυφλών με κατάληψη της «Αμπέτειου»- μετατράπηκε σε ΝΠΔΔ, μετονομάστηκε σε Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και αποτελεί ως σήμερα το μοναδικό δημόσιο κέντρο εξειδικευμένο στην τυφλότητα.
«Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση, αποκατάσταση και ολόπλευρη στήριξη των τυφλών κάθε ηλικίας», μας λέει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΑΤ, διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός.
«Σήμερα φιλοξενεί 70 παιδιά από τα προνήπια ώς το Λύκειο. Λειτουργεί και οικοτροφείο. Ταυτόχρονα εξυπηρετεί με βιβλία φωνητικά και γραφής Braille και εποπτικά βοηθήματα τους 300 τυφλούς μαθητές και φοιτητές της χώρας. Ωστόσο, τα παιδιά που εκπαιδεύονται και αποκαθίστανται είναι ελάχιστα στο σύνολο των τυφλών της αντίστοιχης ηλικίας. Οι δε ανάγκες που καλύπτει το ΚΕΑΤ είναι υποτυπώδεις μπροστά σ' αυτές των τυφλών και των οικογενειών τους».
«Εδώ υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες προσωπικού», συμπληρώνει ο Θωμάς Σωτηρίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΑΤ. «Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι συμβασιούχοι (αορίστου και ορισμένου χρόνου), οι οποίοι προσλαμβάνονται μέσω της αστικής εταιρείας ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, που με κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας ιδρύθηκε το 1999 από το ΚΕΑΤ με μοναδικό σκοπό να προσλαμβάνει και να του διαθέτει συμβασιούχους. Οι προσλήψεις μονίμων διακόπηκαν από το 1995. Σήμερα στο ΚΕΑΤ απασχολούνται περίπου 80 εργαζόμενοι, μισοί μόνιμοι και μισοί συμβασιούχοι της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ».
Σύμφωνα με τους εργαζομένους, οι σημερινές κινητοποιήσεις αφορούν στις απολύσεις εργαζομένων της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ, ψυχολόγου και εκπαιδευτικού, «που προωθεί η διοίκηση του κέντρου μετά την απόλυση 11 συμβασιούχων έργου στις 31/8/2010. Πίσω από τις απολύσεις κρύβεται η σταθερή επιδίωξη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για αλλαγή του χαρακτήρα του ΚΕΑΤ. Με πρόσχημα την "αποασυλοποίηση", επιδιώκουν να διώξουν τους μαθητές και να το συρρικνώσουν σε γραφείο εξυπηρέτησης της ιδιωτικής κερδοσκοπίας σε βάρος των τυφλών».
Κατά τον Θωμά Σωτηρίου, «η διοίκηση του ΚΕΑΤ πουλά την περιουσία των τυφλών για να εξοφλεί συσσωρευμένα από τη χρόνια υποχρηματοδότηση χρέη». Η Ελένη Μηλιαρονικολάκη προσθέτει πως «οι μισθοί των συμβασιούχων εργαζομένων της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ καλύπτονται από έναν αβέβαιο πόρο, ποσοστό επί των εσόδων των ΜΜΕ. Η διοίκηση του κέντρου ισχυρίζεται ότι προχωρά στις απολύσεις λόγω μείωσης του πόρου των ΜΜΕ. Με αυτή τη λογική δεν θα μείνει κανένας. Λύση είναι μόνον η απορρόφηση όλων από το ΚΕΑΤ».
Από την άλλη πλευρά, η διοικήτρια του ΚΕΑΤ Παρασκευή Τσιλιμιγκάκη μιλά για συσσωρευμένα τεράστια χρέη. Η απάντηση των εργαζομένων; «Αυτά προέκυψαν από την πολιτική που υπηρετεί πιστά η κ. Τσιλιμιγκάκη και κάθε διοικητής του ΚΕΑΤ, πράσινος ή μπλε. Χρήματα υπάρχουν, αλλά για τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες». Συμπληρώνουν ότι «οι εργαζόμενοι της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ βρίσκονται σε ομηρία μην τολμώντας να εκφραστούν και να δράσουν, αφού η κ. Τσιλιμιγκάκη δεν διστάζει να απολύσει ακόμη και έγκυο 4 μηνών με δέκα χρόνια προϋπηρεσία, για να προκαλέσει "σοκ και δέος" στους υπόλοιπους. Τι σημασία έχει που ανακάλεσε την απόλυση, "προσωρινά και γιατί δεν ήταν σύννομη";».
«Η διοικήτρια μιλά και για αδιέξοδα», προσθέτει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη. «Τι θα πει αδιέξοδα; Να αποδεχτούμε ότι στον 21ο αιώνα οι τυφλοί πρέπει να ξαναπιάσουν το ακορντεόν και οι απολυμένοι να τους συνοδεύουν φωνάζοντας "ελεήστε τον αόμματο"; Οι εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στο ΚΕΑΤ είναι ανεπαρκέστατοι αριθμητικά για την αποστολή του. Πού είναι το ειδικό γυμνάσιο και λύκειο, η επαγγελματική εκπαίδευση των τυφλών, η συμβουλευτική γονέων, τα τμήματα ένταξης στο σχολείο ή στην παραγωγή, η στήριξη των τυφλών τρίτης ηλικίας;».
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου