Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Υψηλός ο κίνδυνος για παχύσαρκα παιδιά

Μία σπάνια έρευνα, που παρακολούθησε χιλιάδες παιδιά κατά την ενηλικίωσή τους, διαπίστωσε ότι όσα υπήρξαν βαρύτερα στην παιδική τους ηλικία είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τα λεπτότερα να πεθάνουν πρόωρα, πριν από τα 55 τους χρόνια, από κάποια ασθένεια ή αυτοτραυματισμό.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες έρευνες Αμερικανών επιστημόνων που παρακολούθησε την υγεία παιδιών για δεκαετίες πριν προχωρήσει στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών από το Ιατρικό Κέντρο Μάουντ Σινάι της Νέας Υόρκης, οι νέοι με προ-διαβήτη είχαν διπλό κίνδυνο να πεθάνουν πριν από τα 55 και εκείνοι με υψηλή πίεση σημαντικά αυξημένες πιθανότητες. Παρ' όλα αυτά, η παχυσαρκία ήταν ο παράγοντας εκείνος που συνδεόταν συχνότερα με πρόωρο θάνατο.
Οπως επισημαίνει η υπεύθυνη της έρευνας, Ελεν Λόκερ, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία στα παιδιά μπορεί να έχει πολύ σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία όταν εκείνα γίνουν μεσήλικες.
Στις ΗΠΑ, ένα στα τρία παιδιά είναι παχύσαρκα και στην Ελλάδα η παχυσαρκία τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του περιοδικού «Forbes», η χώρα μας είναι 16η στον κόσμο ανάμεσα στις χώρες με τους παχύτερους ανθρώπους με περίπου 69% των κατοίκων της να έχουν βάρος πάνω από το υγιές επίπεδο.
Παρόλο που οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι απόλυτα, συστήνουν μεγάλη προσοχή στο βάρος των παιδιών από μικρή ηλικία, για την αποφυγή προβλημάτων κατά την κρίσιμη περίοδο της μέσης ηλικίας.

Πηγή : Υψηλός ο κίνδυνος για παχύσαρκα παιδιά, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 28/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου