Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Οι νέοι πιέζονται να δείχνουν σέξι...

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε υπερβολικές δόσεις σεξουαλικών εικόνων και μηνυμάτων, που τους επιβάλλουν την ιδέα ότι πρέπει να εκπέμπουν ερωτισμό με το ντύσιμο και να γίνονται αρεστοί με την πρόκληση, εκτίθενται οι νέοι της εποχής, από πολύ μικρή ηλικία, εξ αιτίας του Ιντερνετ, των μουσικών βίντεο, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των περιοδικών. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία προτείνονται μέτρα καταπολέμησης της σεξουαλικότητας των παιδιών, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της προβολής μουσικών βίντεο έως αργά το απόγευμα.
Επίσης, τα ανδρικά περιοδικά πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας των αναγνωστών, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κινητά τηλέφωνα να μην πωλούνται χωρίς έγκριση του γονέα και η πρόσβαση σε ακατάλληλες ιστοσελίδες του Διαδικτύου να ελέγχεται.

Καθημερινά
Οπως το έθεσε η διάσημη στη Βρετανία ψυχολόγος Λίντα Παπαδοπούλου, η οποία και συνέταξε την έκθεση, τα παιδιά και οι νέοι της εποχής εκτίθενται σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες «υπερ-σεξουαλικών εικόνων» και δέχονται πιέσεις για να δείχνουν σέξι, πιέσεις που τα παιδιά παλαιότερων γενεών δεν είχαν να αντιμετωπίσουν. «Παρ’ ότι οι σεξουαλικές εικόνες προβάλλονται στη διαφήμιση και στις επικοινωνίες από τότε που τα ΜΜΕ έκαναν την εμφάνισή τους, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια άνευ προηγουμένου αύξηση, τόσο σε όγκο όσο και σε νοήματα, διά των οποίων αυτές οι εικόνες εισβάλλουν στην καθημερινή ζωή».
Ολα αυτά επηρεάζουν τη «διανοητική και φυσική υγεία, τη στάση και τις πεποιθήσεις και σε ορισμένα παιδιά προκαλούν προβλήματα αυτοεκτίμησης και διατροφικές διαταραχές», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.
Η έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη βία σε βάρος των γυναικών, δημοσιεύτηκε μία εβδομάδα μετά την προειδοποίηση των Τόρις πως θα αναλάβουν δράση κατά των εταιρειών, οι οποίες ακολουθούν ανεύθυνη πολιτική στον τομέα της διαφήμισης

Πηγή : Οι νέοι πιέζονται να δείχνουν σέξι... , Καθημερινή, 27/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου