Ο Τουταγχαμόν, ο πιο γνωστός φαραώ της Αιγύπτου, φτιαγμένος από τουβλάκια Lego; Και η θεά Ισιδα; Ακόμη και οι μούμιες; Ναι. Από την αρχή του χρόνου τα παιδιά έχουν πολλούς λόγους να επισκεφτούν το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Ενα δικό τους μουσείο, παιδικό, τα περιμένει να καταλάβουν, αλλά και να ανασυνθέσουν παίζοντας με Lego, τον κόσμο των αρχαίων Αιγυπτίων.
Στο εργαστήρι του μουσείου οι νεαροί επισκέπτες παίζουν με τα Lego και ταυτόχρονα τεστάρουν τις γνώσεις τους Οι κατασκευές με Lego παρουσιάζονται δίπλα στα αυθεντικά αντικείμενα βοηθώντας το παιδί να αντιληφθεί με πολύ απλό τρόπο τη μακραίωνη και τόσο σημαντική ιστορία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.
Το Παιδικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του, ήταν το όνειρο της διευθύντριας του Αιγυπτιακού Μουσείου, Γουάφα Ελ Σαντίκ. Πρωτοείδε μια ανάλογη έκθεση πριν από 18 χρόνια στο γερμανικό μουσείο Roemer & Pelizaeus στο Χίλντεσχαϊμ, που διαθέτει σημαντικές αιγυπτιακές συλλογές. Η έκθεση περιόδευε σε μουσεία και επιστημονικά κέντρα. Ζήτησε να επισκεφτεί και την Αίγυπτο, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, καθώς τώρα, όχι μόνο προσαρμόστηκε στη μουσειολογική έκθεση του σπουδαίου μουσείου, αλλά βρήκε και το μόνιμο σπίτι της.
Η επιτυχία του Παιδικού Μουσείου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Για πρώτη φορά φτωχά και πλούσια παιδιά παίζουν μαζί. Για πρώτη φορά όλοι αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στο μουσείο, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς να νιώθουν ότι έχουν διαφορές...», μας λέει περήφανη η Γουάφα Ελ Σαντίκ, τονίζοντας ότι εντυπωσιάζει επισκέπτες από 2 έως 72 ετών!
Το Παιδικό Μουσείο στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες, που καλύπτουν μόνο την περίοδο των φαραώ: καθημερινή ζωή, γραφή, οι βασιλιάδες και οι οικογένειές τους, θρησκείες, η ζωή μετά τον θάνατο, οι θεότητες που λατρεύτηκαν από τους φαραώ. Στο τέλος, οι νεαροί επισκέπτες φτάνουν στο εργαστήρι, όπου χρησιμοποιώντας τα Lego, εκφράζουν τις εντυπώσεις τους και εν τέλει τεστάρουν τις γνώσεις τους.
«Κάθε μέρα ρωτάω αν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο Παιδικό Μουσείο. Κάθε φορά παίρνω την ίδια απάντηση. Το μοναδικό πρόβλημα είναι η άρνηση των ίδιων των παιδιών να φύγουν! Φτιάξαμε σε ένα μικρό σχετικά χώρο τη μικρογραφία του πλανήτη μας. Φτωχά και πλούσια παιδιά, υγιή και τυφλά, ορθόδοξα και μουσουλμανάκια, παίζουν και μαθαίνουν χωρίς να τα χωρίζει τίποτα. Είναι τόσο ευτυχισμένα...».
Χαίρεται ιδιαίτερα να υποδέχεται τα παιδιά με προβλήματα όρασης. «Ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια στην Αίγυπτο», εξηγεί. «Τις προάλλες κάναμε ένα τεστ. Τους ζητήσαμε να συναρμολογήσουν ένα άγαλμα. Τα τυφλά παιδιά το έφτιαξαν σε δευτερόλεπτα, ενώ τα υγιή χρειάστηκαν κατά μέσο όρο μισή ώρα»!
Το καταπληκτικό είναι ότι το Παιδικό Μουσείο δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης δύο λαών, των Αιγυπτίων με τους Δανούς. «Μετά την ιστορία με τα σκίτσα του Μωάμεθ, οι Αιγύπτιοι δεν έτρεφαν και τα καλύτερα συναισθήματα για τους Δανούς. Συναντήθηκα με τον Δανό πρέσβη στο Κάιρο, σε μια κοινή προσπάθεια να εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να τιμωρούμε έναν ολόκληρο λαό για το λάθος ενός ανθρώπου. Ηταν η κατάλληλη στιγμή. Οι Δανοί αγκάλιασαν το νέο μας μουσείο, δωρίζοντας τα Lego. Το εγκαινίασε στις 18 Ιανουαρίου ο ίδιος ο πρίγκιπας της Δανίας Κοσνόρτ Χένρικ».
Πριν από λίγες μέρες η Γουάφα Ελ Σαντίκ ενθουσίασε και το ελληνικό κοινό, όταν παρουσίασε το Παιδικό Μουσείο. Βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στην ημερίδα με θέμα «Εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα μουσείων και κλεμμένες αρχαιότητες- Εκπαίδευση και πρόληψη», που οργάνωσε το ΤΕΙ Αθηνών, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, επιστήμονες, συντηρητές, παραγωγοί ταινιών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία και το Βέλγιο συναντήθηκαν στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος «Επισκόπηση του παρελθόντος» («Witness the Past: Education programs for the Public and Culture Heritage Professionals on Illicit Trafficking of Antiquities»). Στόχος του είναι η υλοποίηση ενός διδακτικού παιδικού εργαστηρίου για μουσεία, το οποίο θα τονίζει τη σημασία της ορθής επιστημονικής αρχαιολογικής ανασκαφής για την κατανόηση και τη διάσωση της ιστορικής αξίας των πολιτιστικών αγαθών σε αντίθεση με τις λαθρανασκαφές και το εμπόριο κλεμμένων αρχαιοτήτων.
«Φιλοδοξία μας είναι να "ανεβάσουμε" τα εργαλεία στο Ιντερνετ ώστε να μπορεί κι ένα μουσείο στον Καναδά να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα», εξηγεί η συντονίστριά του καθηγήτρια Βασιλική Αργυροπούλου (ΤΕΙ Αθηνών). «Θα είναι το μοναδικό πρόγραμμα που εμπλέκει τα παιδιά στο σοβαρό ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας. Οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα παντού...». *
Πηγή : Μούμιες και φαραώ από Lego, Ελευθεροτυπία, 27/2/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου