Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Η προτίμηση για γλυκά ίσως κρύβει καταθλιπτική συμπεριφορά

Ενώ στα περισσότερα παιδιά αρέσουν τα γλυκά, εκείνα που επιδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη προτίμηση, ενδεχομένως να έχουν κατάθλιψη ή να κινδυνεύουν μελλοντικά να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το αλκοόλ.
Αυτό υποστηρίζει ομάδα Αμερικανών ερευνητών από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Addiction.
Η Δρ Τζουλι Μεννελλα εξηγεί ότι συγκεκριμένα παιδιά είναι επιρρεπή στις πολύ γλυκές γεύσεις. Πρόκειται για παιδιά που έχουν στενό συγγενικό πρόσωπο με προβλήματα αλκοολισμού ή τα ίδια έχουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Ωστόσο, από την μελέτη δεν ξεκαθαρίζεται αν η προτίμηση για τις πολύ γλυκές γεύσεις αποδίδεται σε χημικές διαφορές ή στον τρόπο ανατροφής.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πάντως ότι οι γλυκές γεύσεις και το αλκοόλ ερεθίζουν πολλά από τα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 300 παιδιά, πέντε έως 12 ετών, εκ των οποίων τα μισά είχαν ένα μέλος οικογένειας με εξάρτηση από το αλκοόλ. Τους ζήτησαν να δοκιμάσουν πέντε γλυκά ροφήματα, με διαφορετική περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Στην συνέχεια τα παιδιά έπρεπε να αξιολογήσουν την γεύση, ενώ τους έγιναν και ερωτήσεις για να ελεγχθούν τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα.
Το ένα τέταρτο είχε συμπτώματα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί τα παιδιά να έχουν όντως κατάθλιψη.
Η προτίμηση για έντονη γλυκιά γεύση ήταν εντονότερη στα 37 παιδιά που είχαν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού και ανέφεραν καταθλιπτικά συμπτώματα. Τα συγκεκριμένα παιδιά προτιμούσαν το ρόφημα που περιείχε την περισσότερη ζάχαρη, 24% σακχαρόζης, το αντίστοιχο δηλαδή 14 κουταλιών τσαγιού ζάχαρης σε ένα ποτήρι νερό και πάνω από το διπλάσιο επίπεδο γλυκύτητας που περιέχει ένα συνηθισμένο αναψυκτικό.
Επρόκειτο δηλαδή για επίπεδο γλυκύτητας κατά το ένα τρίτο πιο έντονο, απ' αυτό που προτιμούσαν τα άλλα παιδιά.
Στην συνέχεια οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν η διαφορά γεύσης μεταξύ των παιδιών είχε επίδραση στην αντίδραση τους στον πόνο ή τη δυσφορία, καθώς παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα γλυκά μπορεί να δρουν ως αναλγητικά όπως και μετατροπείς της διάθεσης.
Τελικά διαπιστώθηκε ότι τα μη καταθλιπτικά παιδιά μπορούσαν να ανεχθούν να κρατούν τα χέρια τους σε δεξαμενή πολύ κρύο νερό για περισσότερη ώρα, αν προηγουμένως είχαν καταναλώσει γλυκό.
Ωστόσο, η περίσσεια ζάχαρης δεν επιδρούσε στην ανοχή του πόνου στα καταθλιπτικά παιδιά.
«Γνωρίζουμε ότι η γλυκιά γεύση δημιουργεί το αίσθημα της ανταπόδοσης σε όλα τα παιδιά, και τα κάνει να αισθάνονται όμορφα. Επιπλέον, συγκεκριμένες ομάδες παιδιών ίσως ελκύονται ακόμη περισσότερο από τις έντονες γλυκές γεύσεις, λόγω υποκείμενης βιολογίας. Οι αλκοολικοί εξάλλου είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλη προτίμηση στα γλυκά», εξηγεί η Δρ Μεννελλα.

Πηγή : Η προτίμηση για γλυκά ίσως κρύβει καταθλιπτική συμπεριφορά , health.in.gr, 23/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου